En stark läskunskap bär långt – den hjälper att förstå andra människor, andra kulturer och olikheter. Men hur ska man uppmuntra barn att läsa mitt i en jäktig vardag? Klassläraren, lärarutbildaren och läromedelsförfattaren Anu Löyttyniemi delar med sig av sina tips.
”Det är viktigt för små barn att en vuxen läser högt för dem, att man tillsammans bläddrar i en bok och utforskar bilderna. Men även stora barn tycker om att man läser högt för dem. Man kan till exempel läsa högt ur en bok som en godnattsaga”, säger Löyttyniemi.
När man läser tillsammans får barnet ett större ordförråd. På samma gång lär sig barnet att man kan bli uppslukad av historien. ”Genom att lyssna bevarar också ett äldre barn kontakten till texter. Det påverkar i sin tur positivt på all inlärning i skolan”, påminner Löyttyniemi.
Löyttyniemi uppmanar oss att ha böcker framme så att de är lättillgängliga. Ta hem böcker och gå tillsammans med barnen till biblioteket.
Som vuxen är det också berikande att läsa barn- och ungdomsböcker. ”I Finland hittar man mycket bra barn- och ungdomslitteratur. Här missar en vuxen inget fastän hen skulle läsa enbart ungdomsböcker. Det är en hög nivå på litteraturen!”, berättar Löyttyniemi.
När Anu Löyttyniemi gick i högstadiet utkom Jostein Gaarders bok om filosofi, Sofies värld. Löyttyniemi blev väldigt förtjust i boken. Hennes pappa märkte det och läste den också.
”Det var en fantastisk upplevelse att jag fick diskutera boken med pappa och tillsammans med honom fundera på det som berättades i den. Jag upplevde det som viktigt och det var en fin känsla att läsning och mina egna tankar uppskattades hemma. Det bästa tipset till föräldrar är alltså att vara som min pappa: läs samma bok som ditt barn! ”
Föräldrar saknar ofta boklistor och tips på lämplig litteratur för sina barn. Du hittar lätt sådana på internet, exempelvis på bibliotekens hemsidor men det en god idé att också ta en titt i barnens läroböcker för modersmål och litteratur.
Anu Löyttyniemi är en av läroboksförfattarna till Otavas finska modersmålsserie Uusi Kipinä för årskurserna 3–6.
Läs också artikeln Läsning som superkraft av Henrika Andersson.