Yläkoulun uskonto
Uusi, yleissivistävä uskonnon sarja Kaiku käsittelee uskontoja lähellä ja kaukaa. Kaiku tuo uskonnot lähelle oppilaan omaa maailmaa ja antaa valmiuksia uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämiseen.
Kaiku-sarjassa pohdintakysymykset ja eettiset tehtävät ohjaavat itsenäiseen ajatteluun ja auttavat tarkastelemaan maailmaa monista näkökulmista. Oppimisen tukena ovat kiinnostavat kuvat, mediatehtävät ja esimerkit uskonnon vaikutuksesta nykymaailmassa. Kaiku vastaa uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin ja sisältöihin.
Kaiku-oppikirjoja voi käyttää koulun opetussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Saatavana on myös yhteisnide.
Kaiku I-III digiopetusaineistot tukevat opetusta monipuolisesti.
Kaiku noudattaa uutta opetussuunnitelmaa. Lue lisää >
Oppikirjan voi valita painettuna tai sähköisenä. Digikirjassa on opetustekstien, kuvien ja karttojen lisäksi runsaasti havainnollistavaa materiaalia, kuten videoita, kuvia ja linkkejä. Kaikki opetustekstit ovat kuunneltavissa. Tehtävät ovat sähköisessä muodossa, ja vastaukset tallentuvat suoraan digikirjaan. Digikirjaan voi tehdä myös muistiinpanoja ja alleviivauksia.
Kaiku I esittelee maailmanuskonnot. Miten ikivanhat ja uudet uskonnot näyttäytyvät ihmisten nykyarjessa ja kulttuurissa? Millaisia riittejä, myyttejä ja juhlia eri uskonnoilla on?
Lue lisääHarjoituskirjan tehtävillä voi syventää ja soveltaa oppimaansa.
Lue lisääKirja esittelee, miten kristinusko näkyy ja vaikuttaa eri puolilla maailmaa. Kirjassa tutustutaan myös Raamattuun ja kristinuskon oppiin ja historiaan.
Lue lisääHarjoituskirjan tehtävillä voi syventää ja soveltaa oppimaansa.
Lue lisääKirja esittelee etiikan peruskäsitteet ja avaa nuoren elämään liittyviä pohdintoja. Se tutustuttaa kristinuskon ja muiden uskontojen sekä katsomusten etiikkaan. Kirjassa tarkastellaan myös ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia eettisiä kysymyksiä.
Lue lisääHarjoituskirjan tehtävillä voi syventää ja soveltaa oppimaansa.
Lue lisääYhteisniteessä on kaikkien Kaiku-oppikirjojen sisältö. Sen avulla on helppo toteuttaa koulun opetussuunnitelma.
Lue lisääOpettajan opas (pdf) tarjoaa monipuolisia aineistoja, taustatietoa ja tehtäviä opetuksen tueksi. Jokaiseen jaksoon liittyy vähintään kaksi motivointia, joista saa vinkkejä esimerkiksi siihen, miten oppikirjan aloitustarinoita voi käsitellä. Lisäksi jokaiseen jaksoon liittyy vähintään kolme työtapaa aiheen käsittelyyn ja tietojen syventämiseen. Opettajanmateriaalissa on myös oppikirjan tehtävien avaukset.
Digiopetusaineistossa yhdistyy digikirja ja opettajan lisämateriaali. Opettaja saa kätevästi käyttöönsä koko oppikirjan sisällön lisäksi havainnollistavan opetusmateriaalin, kuvanavaukset, ideat tuntityöskentelyyn, muokattavat muistiinpanot sekä tehtävien ratkaisut. Digiopetusaineistossa on myös koepankki, jonka tehtäviä voi myös muokata.
Kaiku I, II ja III digiopetusaineistot ilmestyvät elokuussa 2017.
Tutustu demoon!
Kaiku I digiopetusaineistosta on avattu jaksot II ja VII.
Kaiku I digiopetusaineiston demoon tästä
Osaava tekijäryhmä tuo uuden opetussuunnitelman käytäntöön.
Kati Mikkola on tutkija, dosentti ja aktiivinen uskonnonopetuksen kehittäjä. Hän on tehnyt useita oppikirjoja ja sähköisiä oppimisaineistoja, kirjoittanut artikkeleita uskonnon didaktiikasta sekä kouluttanut opettajia kuvien didaktisessa käytössä ja kulttuurisen lukutaidon vahvistamisessa. Hän oli uskonnon oppiainetyöryhmän jäsen Opetushallituksen opetussuunnitelmatyössä. Mikkola on Otavan oppikirjailija myös lukion Portti- ja Valo-sarjoissa.
(kuvassa kolmas vasemmalta)
Lue lisääSaara Mäkelä on uskonnon ja historian lehtori Vihdin yhteiskoulussa. Hän on toiminut pitkään Suomen uskonnonopettajain liitossa. Oppikirjatyön lisäksi hänellä on kokemusta esimerkiksi kulttuuriperintökasvatuksen opetusmateriaalien teosta.
(kuvassa vasemmalla)
Lue lisääVesa Soikkeli on pitkän linjan uskonnonopettaja Helsingistä. Opetuksen ohella hän toimii katsomusaineiden pedagogisena yhteyshenkilönä Helsingin opetusvirastossa. Soikkelilla on kokemusta opetussuunnitelmatyöstä monella tasolla. Hän on tehnyt myös Noviisi-sarjaa ja ollut mukana Tähti-sarjassa.
(kuvassa oikealla)
Lue lisääKirsi-Maria Lackström on uskonnon ja historian lehtori Raahessa, Pattasten yhtenäiskoulussa. Hän opettaa myös elämänkatsomustietoa ja filosofiaa. Pitkän opettajakokemuksen lisäksi hän on myös ohjannut opetusharjoittelijoita Helsingin ja Joensuun yliopistoissa. Lackström on ammatiltaan myös pappi.
(kuvassa toinen vasemmalta)
Lue lisää