J’aime (OPS 2016)

Oppimateriaali B2/B3-ranskaan!

J’aime on ranskan kielen alkeiskurssi yläluokilla (B2) ja lukiossa (B3) alkavaan ranskaan.

J’aime on autenttinen
Opiskelun keskiössä ovat toiminnalliset aktiviteetit, joissa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia autenttisia tekstityyppejä.

J’aime on oppijalähtöinen
Aktiviteeteissa keskitytään nuoren omia tarpeitaan vastaavaan ranskaan. Kieliopin ja sanaston opetus lähtee käytännön tilanteista. Tavoitteellisuus ja keskittyminen olennaiseen tuo onnistumisen elämyksiä ja motivoi jatkamaan ranskanopintoja. Kuuntelua ja ääntämistä harjoitetaan runsaasti. Ääntämisen taitoja syvennetään kurssin edetessä. Kulttuuria ja maantuntemusta tarjotaan nuorta kiinnostavasti, esimerkiksi autenttisilla videoilla.

J’aime opettaa oppimaan
Opiskelutekniikoihin kiinnitetään huomiota systemaattisesti. Muista kielistä ja kulttuureista kertynyttä osaamista sekä oppijan omia päättelytaitoja hyödynnetään tehokkaasti.

J’aime on moderni
Monipuolinen digitaalinen materiaali tarjoaa opettajalle ja oppijalle toimivat työvälineet. J’aime kurssikirjat ilmestyvät sekä painettuina että digikirjoina. Kirjan ulkoasu on selkeä, raikas ja nuorille mieleinen: J’aime !

• Kurssikirjat saatavana myös rikastettuina digikirjoina, joiden tehtävät ovat interaktiivisia.
• Digikirjoissa on videomateriaalia ranskankielisistä maista.
• Otavan sanastot -sovellus veloituksetta sovelluskaupoista (kaikkien kielten aakkossanastot) Android-, Apple- ja Windows-laitteille. Sisältää kaikki kurssit sitä mukaa kun ne valmistuvat. Sovellus mahdollistaa eri kielten vertailun.
• Opiskelijan mp3-äänite on ladattavissa veloituksetta Otava.filtä.
• Sarja harjoituttaa sähköiseen yo-kokeeseen tarvittavia taitoja.
• Sarjaan kuuluu digikokeet. Tutustu Otavan digikokeisiin!

J’aime 1: B2-kielen 8.-9. luokka / B3-kielen lukion kurssit 1-2

Ladattava/striimattu äänite: katso kohdasta Oppilaan materiaalit ko. kirjan kohdalta!

J'aime 1 sisällysluettelo ja Unité 1

J'aime ja opetussuunnitelman perusteet 2016

Tutustu etuihin

Katso hinnat

J’aime (OPS 2016)

Ajankohtaista

Digimateriaalien päivityksiä

J’aime digikirjat ja digiopetusaineistot on päivitetty uuteen, helppokäyttöisempään käyttöliittymään.

Uusi Otso-sovellus avaa painetun kirjan käyttäjälle digitaalisia aineistoja

Otso-sovelluksen avulla J’aime 1 -kirjan käyttäjä voi kuunnella tekstien ja tehtävien äänitteitä sekä sanastoja omaan tahtiin. Otso tukee ääntämisen harjoittelua ja kuullun ymmärtämistä.

Tutustu Otso-sovellukseen

Ladattava/striimattu äänite: katso kohdasta Opiskelijan materiaalit ko. kirjan kohdalta!

Oppilaan materiaalit

Kurssikirjat ilmestyvät sekä painettuina että digikirjoina.

Ladattava/striimattu äänite: katso  ko. kirjan kohdalta!

J'aime 1

Soveltuu yläkoulun 8.-9. luokille ja lukion B3-kielen kursseille 1-2.

J’aime 1 vie sinut tutustumaan ranskankieliseen maailmaan kansainvälisen kaveriporukan matkassa. Tervetuloa viettämään kesälomaa merelliseen Bretagneen, Länsi-Ranskaan! Käyt Markuksen, Gaëlan ja Alin mukana rockfestivaalilla. Opit vaihtamaan poskisuukkoja ranskalaiseen tapaan ja paistamaan aitoja bretagnelaisia kreppejä. Tai kokeilisitko maapurjehdusta?

Koulun alkaessa on aika palata Alin kotikaupunkiin Pariisiin. Koulu alkaa, mutta onneksi on aikaa myös shoppailuun ja juhliin kavereiden kanssa. Pariisin upeisiin nähtävyyksiin, kauppoihin ja kaverien luo pääset kätevästi metrolla. Junamatkan päässä on Belgian pääkaupunki Bryssel, missä Alin sisko Aïcha asuu. Mitähän hauskaa Aïcha on viikonlopuksi suunnitellut…?

J’aime 1 Opiskelijan äänite, mp3

J’aime 1 Opiskelijan äänite, sovellus

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Oppikirjailijat

Hanna Heikkilä

Rakastuin ranskan kieleen omana lukioaikanani. Minusta se oli hyvin loogista ja samalla runollisen kaunista. Työssäni ranskan ja espanjan opettajana espoolaisessa lukiossa toivon saavani opiskelijat vähän ”koukkuun” eli ihastumaan romaanisiin kieliin, avaamaan heille kielen kautta oven erilaisiin kulttuureihin, ja myös tekemään kielitaidon eteen töitä.

Parasta opettajan työssä ovat oppilaat: olen opettanut niin aikuisia, yläkoululaisia kuin lukiolaisiakin, eikä ole olemassa kahta samanlaista oppijaa. Tulin mukaan J’aime 2 -kirjaan konkariopettajana, mutta ihan uutena kirjantekijänä. Haaste on ollut valtava: työ on vaativaa ja erittäin mielenkiintoista, ja se on kuin harrastus – mielessä koko ajan.

Muita harrastuksiani ovat afrotanssi, hyötyliikunta, kaunokirjallisuus, hyvä ruoka ja tietysti matkailu, mieluiten jalkaisin ja reppu selässä Korsikalla, Pyreneillä, Alpeilla.

Lue lisää

Nina Kivivirta

Olen opettanut ranskaa pääkaupunkiseudulla monilla forumeilla. Matkallani olen kohdannut monenlaisia oppijoita: kielisuihkulaisia, koululaisia, abiturientteja ja aikuisopiskelijoita. Jokainen heistä on opettanut minulle, miten kieltä opitaan ja miten sitä tulisi opettaa. Olen ottanut kiitollisena onkeeni.

Oppikirjailijaurani alkoi Voilà ! -sarjasta. Sitä seurasivat Abiranska ja J’aime -sarja. Nautin suunnattomasti oppikirjailun luovuudesta ja jatkuvasta itseni haastamisesta: oppijoille on tarjottava uusinta uutta vanhoja viisauksia unohtamatta ja vieläpä mukaansatempaavassa paketissa!

Sydämeni sykkii laulamiselle, ihanalle Ahvenanmaan saaristolle ja kaikelle historialliselle kuten synnyinkaupungilleni Turulle.

Lue lisää

Tarja Kuikka

Olen opettanut Helsingissä koko työurani, ja kokemusta on kertynyt ala-asteelta aina aikuislukioon asti, ennen kaikkea kuitenkin lukiosta. Mukaan on mahtunut mm. paljon kansainvälisiä projekteja, vierailukoulutoimintaa, oppikirjatöitä ja viime vuosina enenevässä määrin myös etä- ja verkko-opetusta.

Hienointa opettajan työssä on se, että yhä uudelleen saa ja joutuu kysymään itseltään, miten oppiminen oikein tapahtuu. Lopullista vastausta ei ole, mutta oppikirjatiimissä saan paneutua tähän lempikysymykseeni oikein tosissani.

Vapaa-ajallani harrastan lukemista ja luontoilua, mieluiten mökkimaisemissa Varsinais-Suomessa.

Lue lisää

David Mauffret

Je travaille dans l’éducation depuis de nombreuses années. J’ai d’abord été professeur de FLE en Nouvelle-Zélande, en Equateur et en Finlande. Je suis actuellement formateur d’enseignants à Helsinki.

J’ai eu la chance d’avoir pu faire partie de l’équipe qui a conçu la méthode Voilà ! (cours 3–6) et de renouveler l’expérience quelques années plus tard avec J’aime. Cette fois-ci, j’ai pu participer au travail de recherche et aux discussions qu’implique la conception d’une nouvelle méthode. Une expérience pédagogique enrichissante !

Lue lisää
Jannika Saramo

Jannika Sarimo

Opetan Turun normaalikoulussa kansallisen ja IB-lukion opiskelijoille ranskaa vieraana kielenä, englantia äidinkielenä sekä business managementiä. Erityisiä mielenkiinnon kohteitani ovat oppimaan oppiminen ja yrittäjyyskasvatus. Painotan opetuksessani sovellettavien taitojen oppimista, ja korostan niiden hyödyllisyyttä niin jatko-opinnoissa kuin työelämässä.

Nautin monipuolisista työtehtävistä erilaisten toimijoiden kanssa. Saan vaikutteita Norssin monikansallisilta lukiolaisilta ja alumneilta, rehtori- ja opettajakollegoilta, didaktikoilta, opetusharjoittelijoilta, yrittäjiltä ja oppikirjatiimiltäni. Opettajakin on elinikäinen oppija.

Rentoudun työstäni perheen parissa ja liikkumalla, erityisesti tanssimalla. Karnevaalisambaa ja tribal-vatsatanssia jo kokeilleena olen viime vuosina omistautunut parisalsalle, reggaetonille ja dancehall reggaelle.

Lue lisää
Tarja Virtanen

Tarja Virtanen

Toimin ranskan ja saksan opettajana Iitin lukiossa ja perusasteella. Minulla on kokemusta myös kaupunkikouluista, sillä aikaisemmin opetin ja ohjasin opetusharjoittelijoita Helsingin II Normaalikoulussa.

Koen tärkeäksi edesauttaa nuoria kansainvälistymään ja hakeutumaan monipuolista kielitaitoa vaativiin työtehtäviin. Järjestän koulussamme vuosittain opintomatkoja ulkomaille ja vastavierailuja Suomeen.

Kehitän aktiivisesti tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä omissa kieliryhmissäni sekä kierrän kouluttamassa muita opettajia. Viime vuosina olen ollut mukana kehittämässä alakoulujen reaaliaikaista etäopettamista. Olen myös laatinut verkkomateriaaleja (mm. Voilà ! -verkkotehtävät).

Oppikirjatyössä parasta on, kun saa miettiä millainen oppimistilanne on tulevaisuudessa ja vastaako oppikirja tulevaisuuden haasteisiin. Rakkaimmat harrastukseni ovat omassa puutarhassa puuhailu ja jousiammunta.

Lue lisää

Erja Schunk

Opetan ranskaa ja espanjaa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa. Toimin myös ohjaavana opettajana aineenopettajaharjoittelijoille sekä koulumme kansainvälisyyskoordinaattorina.

Ihastuin ranskan kieleen 8. luokalla, ja lukion jälkeen jätinkin kotiseutuni Sodankylän taakseni ja suuntasin Ranskaan au pairiksi. Välivuosi venähti kahdeksan vuoden mittaiseksi, jonka aikana ehdin oppia yhtä sun toista ranskalaisesta kulttuurista. Nyt saan hyödyntää oppimaani päivittäin työssäni.

Avioliiton kautta argentiinalainen kulttuuri on tullut lähelle sydäntäni, ja koska kotona puhumme Argentiinan espanjaa, hoituu kielitaidon ylläpitäminen ihan itsestään. Nautin kansainvälisyystoiminnasta ja koen sen erittäin tärkeäksi nyky-yhteiskunnassa. Pyrin korostamaan kielitaidon ja kansainvälisyyden tärkeyttä myös oppilailleni aina kun voin.

Olen laatinut aiemmin digikoetehtäviä Abiranskaan ja nyt J’aime-sarjaan. Opin mielelläni uutta ja otan haasteet vastaan avoimin mielin. Samaa avoimuutta, positiivista asennetta sekä pitkäjänteisyyttä painotan kieltenopiskelussa ja ylipäänsä elämässä.

Lue lisää