J’aime (2021)

B2- ja B3-ranskan J'aime-sarja on uudistunut!

Uudistuksessa vanhan J'aime 1 -kirjan kurssit 1 ja 2 julkaistaan erillisinä kirjoina J'aime 1 ja J'aime 2. Uudistetut J'aime 1- ja J'aime 2 -tuoteperheet ilmestyvät elokuussa ja syyskuussa 2021. Uudistuksessa on huomioitu käyttäjien toiveita. Lue lisää uudistuksista alta.

Lukuvuoden 2021–2022 ajan voit halutessasi käyttää alkuperäistä sarjaa soveltuvin osin. Lukuvuonna 2021–2022 tarjolla ovat alkuperäisen sarjan tuotteet: J'aime 1 (kurssit 1–2) painettu kirja, äänite (mp3), ratkaisut (word), esitysmateriaali ja arviointimateriaali (word).

Alkuperäisen sarjan sivulle pääset tästä >

J'aime-sarjan vahvuudet

J’aime on ranskan kielen alkeiskurssi yläluokilla (B2) ja lukiossa (B3) alkavaan ranskaan. Sarjan tavoitteena on tuoda ranskan kieli erilaisten oppijoiden ulottuville ja olla muuttuvassa maailmassa opettajalle ja oppijalle inspiroiva ja toimiva työväline. Sarja valmentaa tehokkaasti ylioppilaskirjoituksiin ja antaa hyvät valmiudet myös jatko-opintoihin.

 • J’aime on autenttinen. Opiskelun keskiössä ovat toiminnalliset aktiviteetit, joissa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia autenttisia tekstityyppejä.
 • J’aime on oppijalähtöinen. Aktiviteeteissa keskitytään nuoren omia tarpeita vastaavaan ranskaan. Kieliopin ja sanaston opetus lähtee käytännön tilanteista. Tavoitteellisuus ja keskittyminen olennaiseen tuo onnistumisen elämyksiä ja motivoi jatkamaan ranskanopintoja.
 • Kuuntelua ja ääntämistä harjoitetaan runsaasti. Ääntämisen taitoja syvennetään kurssin edetessä.
 • Kulttuuria ja maantuntemusta tarjotaan nuorta kiinnostavasti, esimerkiksi autenttisilla videoilla.
 • J’aime opettaa oppimaan. Opiskelutekniikoihin kiinnitetään huomiota systemaattisesti. Muista kielistä ja kulttuureista kertynyttä osaamista sekä oppijan omia päättelytaitoja hyödynnetään tehokkaasti.
 • Monipuoliset digitaaliset materiaalit helpottavat opettajan työtä.

Sarja uudistuu lukion uuteen opetussuunnitelmaan käyttäjien toiveita ja tarpeita huomioiden

 • Kirjojen rakennetta selkiytetään ja keskeinen aines nostetaan paremmin esille.
 • Opettajan materiaaleihin lisätään eriyttävää materiaalia.
 • Opettajan esitysmateriaalit päivitetään uuteen, helppokäyttöisempään käyttöliittymään.
 • Kaikki opiskelijan ja opettajan materiaalit julkaistaan moduulikohtaisesti (J'aime 1–8).

Tuemme opetustyötäsi

 • Opepalvelussa voit jatkossa luoda omia opintojaksoja ja liittää niihin sisältöjä eri LOPS 2021 -moduuleista. Lisäksi voit lisätä aineistoon omia materiaalejasi.
 • Opepalvelussa voit käyttää oppimateriaalin rakennetta sellaisenaan tai muuttaa sisältöjen järjestystä.
 • J'aime-sarjaan on saatavilla uusi Analytiikkapalvelu arvioinnin tueksi.
 • Uudet digikokeet tukevat arviointia entistä monipuolisemmin.
 • Painetun kirjan käyttäjät saavat digitaaliset rikasteet käyttöönsä Opiskelijan maailmasta sekä uuden Otso-sovelluksen kautta. Tutustu Otso-sovellukseen tarkemmin täällä >

Löydät ajankohtaista LOPS 2021 -tietoa nettisivuiltamme.

Tutustu etuihin ja katso hinnat.

Ajankohtaista

Ilmestyneitä:

 • J’aime 1 oppikirja
 • J’aime 2 oppikirja
 • J’aime 1 digikirja
 • J’aime 1 digiopetusaineisto
 • J’aime 1 esitysmateriaali

Oppilaan materiaalit

J'aime 1

J’aime 1 (LOPS21) sisältää lukion ranskan moduulin VKB31 Perustason alkeet 1.

Tervetuloa tutustumaan ranskankieliseen maailmaan kansainvälisen kaveriporukan matkassa! J’aime 1 vie sinut viettämään kesälomaa kelttien jalanjäljille merelliseen Bretagneen, Länsi-Ranskaan. Käyt Markuksen, Gaëlan ja Alin mukana rockfestivaalilla moikkailemassa tuttuja ja vaihtamassa poskisuukkoja ranskalaiseen tapaan. Fanny opettaa sinua paistamaan aitoja bretagnelaisia kreppejä. Vai kokeilisitko mieluummin maapurjehdusta?

Opit myös esittelemään perhettäsi ja kotiasi, asioimaan ravintolassa, keskustelemaan harrastuksista ja sopimaan tapaamisista.

Lue lisää

J'aime 1 digikirja

J’aime 1 (LOPS21) sisältää lukion ranskan moduulin VKB31 Perustason alkeet 1. Digikirja sisältää samat tekstit, sanastot ja harjoitukset kuin painetussa kirjassa, äänitteet, videoita ranskankielisistä maista sekä sähköisen sanastosovelluksen. Digikirja on interaktiivinen eli opiskelija saa välittömän palautteen osaamisestaan.

Tulossa elokuussa 2021.

Lue lisää

J'aime 1 digilisätehtävät

J’aime 1 digilisätehtävät lukion ranskan moduuliin VKB31 Perustason alkeet 1.

Digilisätehtävät on tarkoitettu ensisijaisesti painetun kirjan käyttäjälle.

Tulossa elokuussa 2021.

Lue lisää

J'aime 2

J’aime 2 (LOPS21) sisältää lukion ranskan moduulin VKB32 Perustason alkeet 2.

Koulun alkaessa on aika palata ykköskirjasta tutun Alin kotikaupunkiin Pariisiin. Pariisin upeisiin nähtävyyksiin, kauppoihin ja kavereiden luo pääset kätevästi metrolla. Junamatkan päässä on Belgian pääkaupunki Bryssel, missä Alin sisko Aïcha asuu. Mitähän hauskaa Aïcha on viikonlopuksi suunnitellut…?

Opit liikkumaan ja asioimaan kaupungilla, kertomaan vapaa-ajanvietostasi ja matkasuunnitelmistasi sekä ilmaisemaan mieltymyksiäsi.

Lue lisää

J'aime 2 digikirja

J’aime 2 (LOPS21) sisältää lukion ranskan moduulin VKB32 Perustason alkeet 2. Digikirja sisältää samat tekstit, sanastot ja harjoitukset kuin painetussa kirjassa, äänitteet, videoita ranskankielisistä maista sekä sähköisen sanastosovelluksen. Digikirja on interaktiivinen eli opiskelija saa välittömän palautteen osaamisestaan.

Tulossa syyskuussa 2021.

Lue lisää

J'aime 2 digilisätehtävät

J’aime 2 digilisätehtävät lukion ranskan moduuliin VKB32 Perustason alkeet 2.

Digilisätehtävät on tarkoitettu ensisijaisesti painetun kirjan käyttäjälle.

Tulossa syksyllä 2021.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

J'aime 1 digiopetusaineisto

J’aime 1 digiopetusaineisto (LOPS21) sisältää opettajan materiaalin sekä opiskelijan digikirjan lukion ranskan moduuliin VKB31 Perustason alkeet 1.

Lue lisää

J'aime 1 esitysmateriaali

J’aime 1 esitysmateriaali (LOPS21) on sisällöltään sama kuin J’aime 1 digiopetusaineisto (LOPS21). Se sisältää opettajan materiaalin lukion ranskan moduuliin VKB31 Perustason alkeet 1. Esitysmateriaali on kuitenkin rakennettu painetun kirjan aukeamille, joten se vastaa ulkoasultaan oppilaan kirjaa.

 

 

Lue lisää

J'aime 1 digikokeet

J’aime 1 digikokeet (LOPS21) sisältää digikokeet lukion ranskan moduuliin VKB31 Perustason alkeet 1.

Tulossa syyskuussa 2021.

Lue lisää

J'aime 2 digiopetusaineisto

J’aime 2 digiopetusaineisto (LOPS21) sisältää opettajan materiaalin sekä opiskelijan digikirjan lukion ranskan moduuliin VKB32 Perustason alkeet 2.

Tulossa syyskuussa 2021.

Lue lisää

J'aime 2 esitysmateriaali

J’aime 2 esitysmateriaali (LOPS21) on sisällöltään sama kuin J’aime 2 digiopetusaineisto (LOPS21). Se sisältää opettajan materiaalin lukion ranskan moduuliin VKB32 Perustason alkeet 2. Esitysmateriaali on kuitenkin rakennettu painetun kirjan aukeamille, joten se vastaa ulkoasultaan oppilaan kirjaa.

Tulossa syyskuussa 2021.

Lue lisää

J'aime 2 digikokeet

J’aime 2 digikokeet (LOPS21) sisältää digikokeet lukion ranskan moduuliin VKB32 Perustason alkeet 2.

Tulossa syyskuussa 2021.

Lue lisää

Oppikirjailijat

Hanna Heikkilä

Rakastuin ranskan kieleen omana lukioaikanani. Minusta se oli hyvin loogista ja samalla runollisen kaunista. Työssäni ranskan ja espanjan opettajana espoolaisessa lukiossa toivon saavani opiskelijat vähän ”koukkuun” eli ihastumaan romaanisiin kieliin, avaamaan heille kielen kautta oven erilaisiin kulttuureihin, ja myös tekemään kielitaidon eteen töitä.

Parasta opettajan työssä ovat oppilaat: olen opettanut niin aikuisia, yläkoululaisia kuin lukiolaisiakin, eikä ole olemassa kahta samanlaista oppijaa. Tulin mukaan J’aime 2 -kirjaan konkariopettajana, mutta ihan uutena kirjantekijänä. Haaste on ollut valtava: työ on vaativaa ja erittäin mielenkiintoista, ja se on kuin harrastus – mielessä koko ajan.

Nina Kivivirta

Opetan suomen kieltä ja kirjallisuutta, S2-kieltä sekä ranskaa yläkoulussa Espoossa. Urani aikana minulla on ollut ilo kohdata kaikenikäisiä oppijoita monenlaisilla oppimisen foorumeilla. Opettajana olen pyrkinyt tarjoamaan oppilailleni kielellisiä näköaloja elävään elämään sekä viestinnällisiä ja ilmaisullisia taitoja monikulttuuriseen maailmaan. Olen erityisen kiinnostunut kielten välisestä vuorovaikutuksesta ja kielten kehitystrendeistä mm. puhekielen osalta.

Oppikirjailijaurani alkoi Voilà ! -sarjasta. Sitä ovat seuranneet Abi ranska, J’aime-sarja (LOPS 2016) sekä saman sarjan uudistus (LOPS 2021). Intoni ranskan oppikirjojen tekemiseen kumpuaa halusta säilyttää suomalaisten monimuotoinen kielivaranto. Vain monia kieliä osaamalla pärjäämme tulevaisuuden maailmassa!

Tarja Kuikka

Olen opettanut Helsingissä koko työurani, ja kokemusta on kertynyt ala-asteelta aina aikuislukioon asti, ennen kaikkea kuitenkin lukiosta. Erityisen merkityksellisenä olen työssäni kokenut monet muiden aineiden opettajien kanssa yhteistyössä toteutetut kansainväliset hankkeet, joiden puitteissa opiskelijat ovat päässeet tekemään juuri sitä, mistä kielitaidossa on kyse: kommunikoimaan, oppimaan, verkostoitumaan ja kansainvälistymään.

Olen urani aikana ollut mukana myös useissa oppimateriaalihankkeissa, mm. Voilà!- ja J’aime-sarjoissa. Opettajan työssä hienoa on mm. se, että yhä uudelleen saa ja joutuu kysymään itseltään, miten oppiminen oikein tapahtuu. Lopullista vastausta ei ole, mutta oppikirjatyössä voin paneutua tähän lempikysymykseeni oikein tosissani.

David Mauffret

Je travaille dans l’éducation depuis de nombreuses années. J’ai d’abord été professeur de FLE en Nouvelle-Zélande, en Equateur et en Finlande. Je suis actuellement formateur d’enseignants à Helsinki.

J’ai eu la chance d’avoir pu faire partie de l’équipe qui a conçu la méthode Voilà ! et de renouveler l’expérience quelques années plus tard avec J’aime. Cette fois-ci, j’ai pu participer au travail de recherche et aux discussions qu’implique la conception d’une nouvelle méthode. Une expérience pédagogique enrichissante !

Jannika Sarimo

Opetan Turun normaalikoulun lukiolaisia niin IB-linjalla kuin kansallisessa lukiossa. Erityisiä mielenkiinnon kohteitani ovat oppimaan oppiminen, yrittäjyyskasvatus ja positiivinen psykologia. Painotan opetuksessani sovellettavien taitojen oppimista, ja korostan niiden hyödyllisyyttä niin jatko-opinnoissa kuin työelämässä.

Nautin monipuolisista työtehtävistä erilaisten toimijoiden kanssa. Saan vaikutteita Norssin monikansallisilta lukiolaisilta ja alumneilta, kollegoilta, opetusharjoittelijoilta, didaktikoilta, yrittäjiltä ja oppikirjatiimiltäni. Myös opettaja on elinikäinen oppija.

Erja Schunk

Opetan ranskaa ja espanjaa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa. Toimin myös ohjaavana opettajana aineenopettajaharjoittelijoille sekä koulumme kansainvälisyyskoordinaattorina.

Ihastuin ranskan kieleen 8. luokalla, ja lukion jälkeen jätinkin kotiseutuni Sodankylän taakseni ja suuntasin Ranskaan au pairiksi. Välivuosi venähti kahdeksan vuoden mittaiseksi, jonka aikana ehdin oppia yhtä sun toista ranskalaisesta kulttuurista. Nyt saan hyödyntää oppimaani päivittäin työssäni.

Avioliiton kautta argentiinalainen kulttuuri on tullut lähelle sydäntäni, ja koska kotona puhumme Argentiinan espanjaa, hoituu kielitaidon ylläpitäminen ihan itsestään. Nautin kansainvälisyystoiminnasta ja koen sen erittäin tärkeäksi nyky-yhteiskunnassa. Pyrin korostamaan kielitaidon ja kansainvälisyyden tärkeyttä myös oppilailleni aina kun voin.

Olen laatinut aiemmin digikoetehtäviä Abi ranskaan ja nyt J’aime-sarjaan. Opin mielelläni uutta ja otan haasteet vastaan avoimin mielin. Samaa avoimuutta, positiivista asennetta sekä pitkäjänteisyyttä painotan kieltenopiskelussa ja ylipäänsä elämässä.

Tarja Virtanen

Opetan ranskaa ja saksaa Iitin lukiossa, yläkoulussa ja alakouluilla. Vuodesta 2010 lähtien olen opettanut etänä saksaa kuntamme kaikille alakouluille. Koen tärkeäksi, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon ja siksi olen ollut aktiivisesti mukana kehittämässä reaaliaikaista alakoulujen etäopetusta.

Koen myös tärkeäksi edesauttaa nuoria kansainvälistymään ja hakeutumaan monipuolista kielitaitoa vaativiin työtehtäviin. Järjestän koulussamme vuosittain opintomatkoja ulkomaille ja vastavierailuja Suomeen.

Olen myös aktiivinen kouluttaja. Ennen Iittiin muuttoa ohjasin opetusharjoittelijoita Helsingin yliopiston normaalikoulussa. Omissa kieliryhmissäni kehitän jatkuvasti tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä sekä kierrän kouluttamassa muita opettajia ja opetusharjoittelijoita. Laadin jatkuvasti kielten verkkomateriaalia (Otavalle mm. Abi Ranska- ja Voilà! -verkkotehtävät).

Palkittu oppikirjailija
Tarjalle on myönnetty Iitti-mitali paikallisesta ja valtakunnallisesta kehitystyöstä vuonna 2010 ja Kieltenopetuksen eurooppalainen laatuleima sekä Vuoden kieltenopettaja -titteli vuonna 2011. Ranskan valtio myönsi Tarjalle Akateemisten palmujen ritarimerkin ja arvon (Chevalier dans l’Ordre des Palmes académiques) vuonna 2013.