Forum 7-8 historia (OPS 2016)

Forum tempaa historian kiehtovaan maailmaan

Forum 7–8 on motivoiva oppimateriaalisarja yläkoulun historian opetukseen. Suosikkisarjan avulla historian taidot tulevat tutuiksi ja eriyttäminen on helppoa.

Forum-sarjan perusteet

 • Historiasta on helppo innostua, kun jokainen oppilas pääsee itse tutkimaan ja pohtimaan historian jännittäviä tapahtumia.
 • Oppikirjan kerronnallinen teksti ja upea kuvitus herättävät historian tapahtumat eloon ja innostavat opiskelemaan.
 • Oppilas ohjataan tutkimaan erilaisia lähteitä ja pohtimaan syyseuraus-suhteita historian tapahtumille.
 • Tekstissä tärkeimmät asiat on lihavoitu, ja luvun loppuun on koottu tärkeimmät asiat muistilapulle.

Monipuoliset digimateriaalit elävöittävät oppimista

 • Opettajan digiopetusaineisto on herkullisen runsas kokonaisuus oppitunnin elävöittämiseksi. Sen avulla on helppo rakentaa toiminnallisia oppitunteja.
 • Oppilaan digitaaliset tehtävät tarjoavat mahdollisuuden työskennellä kirjoittamisen lisäksi monimediaisesti. Uusien nettilinkkien avulla hyödynnetään erilaisia video- ja nettiaineistoja sekä harjoitellaan tiedonhakua.

Forum noudattaa uutta opetussuunnitelmaa

Tutustu käyttäjäetuihin

Katso hinnat

Sarja on saatavilla myös ruotsiksi

Forum 7-8 historia (OPS 2016)

Ajankohtaista

Uutta! Uudistimme Forum 7 ja 8 -digikirjojen ja -digiopetusaineistojen käyttöliittymän. Kaikissa yläkoulun Forum-sarjan digituotteissa on nyt sama entistä monipuolisempi käyttöliittymä. Digikirjojen ja digiopetusaineistojen laadukkaat sisällöt säilyvät ennallaan.

Oppilaan materiaalit

Digikirjat

Digikirjan avulla historian taitojen ja monilukutaidon harjoittelu on helppoa ja mielenkiintoista! Painetun oppikirjan tekstit ovat kuunneltavina, kuvat suurennettavissa ja tehtävät muunnettuna digitaaliseen muotoon. Digitaaliset tehtävät tarjoavat mahdollisuuden työskennellä kirjoittamisen lisäksi monipuolisesti esimerkiksi yhdistelemällä asioita, täydentämällä tekstiä ja testaamalla opittua. Moniin tehtäviin oppilas saa palautteen heti.

Kirjan kaikkii kappaleisiin on lisätty myös uusia digitaalisia tehtäviä. Uusien nettilinkkien avulla hyödynnetään erilaisia video- ja nettiaineistoja sekä harjoitellaan tiedonhakua.

Katso demo tästä >

Forum 7 historia

Forum 7 korostaa elämyksellisyyttä ja historian taitoja. Lukija johdatellaan uuteen aiheeseen tarinoiden ja dokumenttien kautta. Nämä taitoaukeamat vievät lukijansa muun muassa intiaanien kyynelten polulle, savusumun peittämiin tehdaskaupunkeihin ja ensimmäisen maailmansodan ilmataisteluihin.

Näytesivut

Lue lisää

Forum 7 historian harjoituksia

Harjoituskirjassa monipuoliset tehtävät kannustavat tarkastelemaan historiaa eri näkökulmista: tutkimaan historian lähteitä, soveltamaan oppikirjan tietoja, ratkaisemaan historian arvoituksia ja ajattelemaan itse.

Lue lisää

Forum 8 historia

Forum 8 korostaa elämyksellisyyttä ja historian taitoja. Jokainen jakso alkaa Tutki ja sovella -kokonaisuudella, jossa lukija johdatellaan uuteen aiheeseen tarinoiden ja dokumenttien kautta. Nämä taitoaukeamat vievät lukijansa muun muassa atomipommin repimään Hiroshimaan, muurin halkomaan Berliiniin ja Kiinan rikkaimman naisen pyöreän pöydän äärelle.

Näytesivut

Lue lisää

Forum 8 historian harjoituksia

Harjoituskirjassa monipuoliset tehtävät kannustavat tarkastelemaan historiaa eri näkökulmista: tutkimaan historian lähteitä, soveltamaan oppikirjan tietoja, ratkaisemaan historian arvoituksia ja ajattelemaan itse.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Opettajan oppaat

Forum 7 ja 8 -kirjojen opettajan oppaissa on pedagogisia vinkkejä oppitunnille, taustatietoa, työtapavihjeitä, oppikirjan kuvien avauksia ja oppikirjan tehtävien vastaukset sekä kokeet.

 

Harjoituskirjan vastaukset

Forum 7 ja 8 Historian harjoituksia vastaukset voit löytää käyttäjäetuna Otavan Opepalvelusta.

Digiopetusaineistot

Opettajan digiopetusaineisto on herkullisen runsas kokonaisuus oppitunnin elävöittämiseksi. Sen avulla rakennat toiminnallisia oppitunteja.

 • Digiopetusaineisto sisältää animoituja kuvanavauksia, karttoja ja diagrammeja.
 • Ne sisältävät myös runsaasti videoita sekä oppilaille tarkoitetut valmiit kysymykset videoihin.
 • Mukana ovat oppikirjan tekstit näyttelijä Eero Saarisen ääneen lukemana.
 • Arvioinnin tueksi löytyy runsaasti valinnanvaraa sisältävä koepankki.
 • Digiopetusaineistosta saat tukea myös eriyttämiseen.

Kokeile digiopetusaineistoja veloituksetta 30 päivän ajan Otavan Opepalvelussa

Lisämateriaalit

Forum draamatyötapoja historiaan ja yhteiskuntaoppiin

Kirja sisältää valmiita draamallisia tehtäviä peruskoulun kaikille luokille, joilla opiskellaan historiaa ja yhteiskuntaoppia.

Draamallinen työskentely oppitunnilla ei ole vain oppitunnin elävöittämistä ja tunnin toiminnallistamista vaan etupäässä opiskeltavien asioiden tutkimista ja tiedon soveltamista käytäntöön.

Kirjassa on mukana ohjeet niin opettajille kuin oppilaillekin sekä ideoita tehtävien purkuun. Kirjan draamamenetelmät ovat helposti sovellettavissa myös muihin aihepiireihin.

Tekijät: Inkeri Ahvenisto ja Anuleena Kimanen

Lue lisää

Äänitteet

Antiikin aikana ihmiset kerääntyivät Forumille kuuntelemaan poliitikkojen puheita ja tarinankertojien juttuja. Tarinat ja tiedot siirtyivät ihmiseltä toiselle suullisesti. Forumin äänikirjan avulla voit palata menneisyyteen ja kuulla tarinat kerrottuina. Kirja herää uudella tavalla eloon ja tarjoaa mahdollisuuksia erilaisille oppijoille ja opetustavoille.

Forum 8 (5 cd)

Oppikirjailijat

Eenariina Hämäläinen on tamperelainen historian, filosofian, elämänkatsomustiedon ja yhteiskuntaopin lehtori, joka opettaa tällä hetkellä Tampereen yhteiskoulussa. Hän on myös Forum 9 -kirjan oppikirjailija.

Lue lisää

Antti Kohi on helsinkiläinen historian, yhteiskuntaopin ja ilmaisutaidon lehtori, joka opettaa Ressun lukiossa. Hän on myös lukion Forum-sarjan ja Forum 9 -kirjan oppikirjailija.

Lue lisää

Kimmo Päivärinta opettaa historiaa ja yhteiskuntaoppia Koillis-Helsingin lukiossa. Hän on myös lukion Forum-sarjan ja Forum 5–6 -kirjan oppikirjailija.

Lue lisää

Ira Vihreälehto yläkoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Tampereelta.

Lue lisää

Vesa Vihervä toimii Mäkelänrinteen lukion rehtorina Helsingissä. Hän on myös lukion Forum-sarjan ja Forum 9 -kirjan oppikirjailija.

Lue lisää