Sydän 3-6 (OPS 2016) – Otava Oppimisen palvelut

Sydän 3-6 (OPS 2016)

Sydän-sarja tuo sykettä uskonnontunneille!

Sydän tarjoaa monipuoliset eväät uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Se on yleissivistävä ja avarakatseinen oppimateriaali, joka auttaa oppilaita kasvamaan monikulttuuriseen maailmaan sekä rakentamaan omaa identiteettiään ja katsomustaan. Kristinuskon lisäksi tutustutaan muihin uskontoihin ja opetellaan kunnioittamaan omaa ja toisen pyhää. Sydän kannustaa oppilaita kehittämään eettistä ajatteluaan sekä harjoittelemaan tunne-, vuorovaikutus- ja elämäntaitoja.

Sydän tuo sykettä uskonnon oppituntiin kannustamalla oppilaita keskustelemaan, toimimaan ja tutkimaan. Se rohkaisee ystävyyteen, kekseliäisyyteen, ratkaisukeskeiseen ajatteluun ja positiiviseen elämänasenteeseen. Raikas kuvitus antaa tilaa oivalluksille.

Tutustu Sydän 3 ja uuden opetussuunnitelman perusteet -esitteeseen tästä >

Katso käyttäjäedut tästä >

Alkuopetuksen Sydän 1-2 löytyy täältä >

Sydän 3-6 (OPS 2016)

Ajankohtaista

Uudella Otso-sovelluksella voi kuunnella kirjan tekstit

Painettujen Sydän 3–6 -kirjojen käyttäjät saavat Otso-sovelluksella tekstit ääneen luettuna ja videoita, jotka kannustavat keskustelemaan ja pohtimaan.

Tutustu Otso-sovellukseen

Oppilaan materiaalit

Sydän 3 oppikirja

Selkeän rakenteen avulla opetussuunnitelman sisältöalueita on helppo käsitellä: oma uskonto, uskontojen maailma ja hyvä elämä ovat omina jaksoinaan. Kolmannella luokalla tutustutaan mm. uskonnon ja omantunnon vapauteen, lapsen oikeuksiin, Vanhan testamentin kertomuksiin sekä uskontojen pyhiin paikkoihin ja rakennuksiin. Jokainen jakso alkaa aiheeseen johdattelevalla tekstillä ja päättyy toiminnalliseen Sykettä sydämeen -aukeamaan.

Lue lisää

Sydän 3 tehtäväkirja

Tehtäväkirja tarjoaa runsaasti tekemistä: tehtävät harjoittavat mm. eettistä pohdintaa, monilukutaitoa ja median käyttöä. Kotitehtävälaatikosta on helppo antaa kotiläksy. Jokaisen jakson päättää projekti, johon on vaiheistetut ohjeet. Tehtäväkirjassa on myös itsearviointi.

Lue lisää
Sydän 4 oppikirja

Sydän 4 oppikirja

Neljännen luokan kirjassa käsitellään monipuolisesti uskonnon ja etiikan aiheita. Kirjassa tutustutaan juhlaperinteisiin ja eri uskontojen juhliin. Tutuiksi tulevat kristinuskon varhaisvaiheet, Uusi testamentti ja Jeesuksen opetukset. Kirjassa tarkastellaan hyveitä, jotka auttavat tunnistamaan omia ja toisten vahvuuksia sekä toimimaan reilusti yhdessä. Oppilaat saavat pohtia omia unelmiaan ja juuriaan. Tehtävät siltaavat oppilaan omaan elämään ja tuovat opitun käytäntöön.

Lue lisää
Sydän 4 tehtäväkirja

Sydän 4 tehtäväkirja

Tehtäväkirja tarjoaa kehittäviä ja hauskoja tehtäviä. Mukana on myös paritehtäviä, tiedonhakutehtäviä ja raamattutehtäviä. Jokaisen jakson päätteeksi on itsearviointi, ja myös kaveripalautetta annetaan.

Lue lisää

Sydän 5 oppikirja

Viidennellä luokalla pohditaan, mitä maailmankatsomus tarkoittaa, miten moraali ohjaa elämän valintoja ja millainen on turvallinen ja kestävä yhteisö. Kertomusten polku kuvaa kristinuskon kasvua pienestä uskonnosta maailmanuskonnoksi ja sitä, kuinka Suomesta tuli luterilainen valtio. Maailmanuskonnoista keskitytään tutkimaan juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia yhdistäviä pyhiä paikkoja, kertomuksia ja profeettoja sekä eri uskontojen näkymistä koululaisen omassa ympäristössä ja arjessa.

Lue lisää

Sydän 5 tehtäviä

Harjoituskirjassa oppilas syventää, kertaa ja soveltaa tietojaan ja taitojaan. Lapsentasoiset testit, pohdintatehtävät, ristikot ja paritehtävät keskittyvät tukemaan oppilaan oman ajattelun kehittymistä ja eettistä pohdintaa.

Lue lisää

Sydän 6

Sydän 6 haastaa pohtimaan tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, sananvapautta ja kestävää kulutusta. Etiikan osuus käsittelee ihmisoikeuksien syntyä, sisältöä ja merkitystä niin oppilaan omassa elämässä kuin laajemminkin maailmassa. Lisäksi kuudennella luokalla pohditaan, mitä uskonto tarkoittaa, mitä yhteistä maailman uskonnoilla on ja millä tavalla erilaiset uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain Euroopassa ja Suomessa. Luterilainen usko -jaksossa syvennytään tarkemmin siihen, mitä kristityt ja erityisesti luterilaiset ajattelevat Jumalasta ja elämästä kristittynä, ja lopuksi tehdään matka kristinuskosta kumpuavan taiteen maailmaan.

Lue lisää

Sydän 6 tehtäviä

Sydän 6 tehtäviä harjoittaa oppilaan ajattelun, keskustelun, tiedonhankinnan ja ryhmätyön taitoja erilaisten pohdinta-, haastattelu- ja tutkimustehtävien avulla. Oppiaineen sisältöjä harjoitellaan ja kerrataan eri tavoin: lukemalla, etsimällä tietoa, kirjoittamalla, keskustelemalla sekä piirtämällä ja värittämällä. Jokainen jakso päättyy oman työskentelyn ja osaamisen arviointiin.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Painettu opettajan opas tarjoaa ideoita oppituntien pitämiseen. Oppaan mukana tulee cd, jolta voi kuunnella sarjaan tehtyä musiikkia. Oppaassa on myös nuotit ja sanat kaikkiin lauluihin. Opas sisältää kokeet vastauksineen.

Digiopetusaineisto tarjoaa opettajalle ohjeita ja ideoita oppituntien pitämiseen ja antaa mahdollisuuden rikastuttaa opetusta. Jokaiseen lukuun on useita tehtäviä: toiminnallisia vuorovaikutusharjoituksia, oppimaan oppimisen harjoittelua sekä kuuntelemista ja kuvien tarkastelua. Lisäksi materiaalissa on ääneen luettuja Raamatun kertomuksia, videoita sekä musiikkia.

Digiopetusaineisto ohjaa oppilaita aktiivisuuteen ja toimimaan yhdessä luokan kanssa. Jokaisen on helppo osallistua Sydän-oppitunnille!

Sarjan oppikirjat ovat tarjolla myös digitaalisesti!

Digikirja tarjoaa oppikirjan sisällön (tekstit, kuvat, tehtävät) digitaalisessa muodossa. Se antaa mahdollisuuden kuunnella oppikirjan tekstit sekä tarkastella kuvia lähemmin. Tehtäviin voi vastata kirjoittamalla, äänittämällä tai kuvatiedostolla. Päätelaiteriippumaton.

Oppikirjailijat

Sydän 3

Merja Kalm

Rauna Sirola

Tehtäväkirja ja opettajan materiaali: Maria Kuusisto ja Marjo Similä

Sydän 4

Arto Kallioniemi

Eero Jokela

Merja Kalm

Rauna Sirola

Digiopetusaineisto: Merja Kalm ja Laura Moilanen

Sydän 5

Arto Kallioniemi

Eero Jokela

Merja Kalm

Saara Mäkelä

Digiopetusaineisto: Merja Kalm ja Laura Moilanen

Vinkit ja ideat

Hyve-kortit

Kiitä Hyve-kortilla kivasta toiminnasta, hyvin sujuneesta tekemisestä tai vaikkapa hyvästä käytöksestä. Hyve-kortti ilahduttaa, kun sen saa opettajalta tai luokkakaverilta.
Tulosta Hyve-korttipohjat (pdf) >

Lue lisää

Sykettä sydämeen

Kokeile Sydän 4 -oppikirjan Sykettä sydämeen -aukeaman tehtäviä yhdessä luokkasi kanssa:

  • Hyveet esiin
  • Hyveet sydämessä
  • Sankareita etsimässä

Tulosta Sykettä sydämeen aukeama (pdf) >

Lue lisää

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Sydän 4: Tutkitaan lapsen oikeuksia

Tulosta tästä (pdf) >

Sydän 3: Lapsen oikeudet

Tulosta tästä (pdf) >

Lue lisää

Ystävänpäivä

Anna kaverille lahjaksi itse askarreltu Sydän-kirjanmerkki.

Tulosta kirjanmerkki ja ohje (pdf) >

Lue lisää