Forum 5 ja 6 (OPS 2016) – Otava Oppimisen palvelut

Forum 5 ja 6 (OPS 2016)

Forum tempaa historian pyörteisiin

Forum 5–6 on innostava oppimateriaalisarja alakoulun historian opetukseen. Suosikkisarja herättää historian ihmeelliset kertomukset eloon ja tempaa oppilaat matkalle menneisyyden kiehtovaan maailmaan.

Forum-sarjan perusteet

 • Innostavien kirjojen kerronnallinen teksti, jännittävä kuvitus ja mielenkiintoiset tapaustutkimukset houkuttelevat oppilaat mukaansa harjoittelemaan historian taitoja.
 • Sarjassa on huomioitu suurten historiallisten muutosten lisäksi tavallisen ihmisen arki iloineen ja murheineen.
 • Teksti on selkeää ja kuvitus värikästä: Forum tarjoilee lukijalle maistuvan annoksen historiaa.
 • Forumin avulla eriyttäminen on helppoa ja historian taidot tulevat jokaiselle tutuksi. Aikakauden arvoitusten kautta jokainen pääsee toimimaan historian tutkijana.

Monipuoliset digimateriaalit elävöittävät oppimista

 • Opettajan helppokäyttöisistä digiopetusaineistoista löytyy runsaasti sisältöjä oppitunnin elävöittämiseksi sekä monipuolista lisämateriaalia. Digiopetusaineistoon on lisätty oppikirjan opetustekstit selkoteksteinä.
 • Oppilaan innostavat digilisätehtävät tukevat oppimista. Oppilas saa välittömän palautteen ja pisteet tekemistään tehtävistä ja voi näin seurata edistymistään.
 • Oppilaan elämyksellinen sähköinen aineisto sisältää jaksokohtaiset tehtävät, joita oppilas voi tehdä itsenäisesti. Osa tehtävistä on jaettu tasoihin, mikä mahdollistaa eriyttämisen.
 • Forum-sarjan uudistetut digitaaliset materiaalit on julkaistu kesällä 2021. Materiaalit ovat entistä toimintavarmemmat ja mukaan on liitetty analytiikkatyökalu. Aineiston käsialafontit on päivitetty uuden OPSin mukaiseen käsialafonttiin.

Forum noudattaa uutta opetussuunnitelmaa

Tutustu käyttäjäetuihin

Katso hinnat

Sarja saatavilla myös ruotsiksi

Forum 5 ja 6 (OPS 2016)

Ajankohtaista

Forum-sarjan digitaaliset materiaalit on uudistettu

Forum-sarjan uudistetut digitaaliset materiaalit on julkaistu kesällä 2021. Materiaalit ovat entistä toimintavarmemmat ja mukaan on liitetty analytiikkatyökalu. Aineiston käsialafontit on päivitetty uuden OPSin mukaiseen käsialafonttiin.

Uudella Otso-sovelluksella voi kuunnella kirjan tekstit

Elokuussa 2020 painetun kirjan käyttäjät saavat Otso-sovelluksella tekstit ääneen luettuna sekä jaksojen kertausvideot.

Tutustu Otso-sovellukseen

Oppilaan materiaalit

Forum 5 ja 6 digikirjat

Digikirjat tarjoavat painettujen oppikirjojen laadukkaan sisällön (teksti, kuvat) digitaalisessa muodossa. Oppikirjan tekstit voi myös kuunnella ja kuvia tarkastella suurempina, mikä helpottaa eriyttämistä. Kirjojen tärkeimmät käsitteet on koottu helppokäyttöiseen sanastoon. Aineistot toimivat kaikilla päätelaitteilla. Digikirjat on uudistettu kesällä 2021.

Forum 5 ja 6 digitehtävät

Digitehtävät sisältävät painettujen harjoituskirjojen aineistot digitaalisessa muodossa. Avoimiin tehtäviin voi vastata kirjoittamalla tai äänittämällä. Oppilas saa välittömän palautteen ja pisteet tekemistään tehtävistä ja voi näin seurata edistymistään. Digitehtävät on uudistettu kesällä 2021.

 

Forum 5 historia

Forumilla olet historian tapahtumien keskipisteessä. Mieleenpainuvien kertomusten kautta saat mahdollisuuden eläytyä menneisyyden tapahtumiin. Samalla toimit myös historiantutkijana ja yrität selvittää aikakauden arvoituksia. Miksi kreikkalaiset urheilijat juoksivat alasti? Mitä seurauksia Tutankhamonin haudan avaamisella oli? Historian opiskelu antaa valmiudet ymmärtää ihmisiä ja maailmaa, jossa elät. Lähde seikkailulle menneisyyden kiehtovaan maailmaan!

Näytesivut

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Forum 5 historian harjoituksia

Forum-harjoituskirjat ohjaavat oppilasta tekstin ymmärtämiseen ja huomioivat tutkivan oppimisen periaatteet. Jokaisella aukeamalla on tekstiä avaavien ja tekstin ymmärtämistä helpottavien tehtävien lisäksi toiminnallisuutta. Oppilaat pääsevät itse tutkimaan historiaa myös Taitava tutkija -aukeamilla, joilla kerrataan opittua ja harjoitellaan historian taitoja.

Näytesivut

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Forum 6 historia

Forumilla olet historian tapahtumien keskipisteessä. Mieleenpainuvien kertomusten kautta saat mahdollisuuden eläytyä menneisyyden tapahtumiin. Samalla toimit myös historiantutkijana ja yrität selvittää aikakauden arvoituksia. Oliko Robin Hood oikeasti olemassa? Keitä olivat Kolumbus, Michelangelo ja Galilei? Miksi päreet paloivat suomalaisessa maalaistalossa? Mitä seurauksia Ranskan vallankumouksella oli? Historian opiskelu antaa valmiudet ymmärtää ihmisiä ja maailmaa, jossa elät. Lähde seikkailulle menneisyyden kiehtovaan maailmaan!

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Forum 6 historian harjoituksia

Tervetuloa Forumin harjoitusten pariin! Forum 6 Historian harjoituksien avulla opit perusasiat. Sen lisäksi opiskelet taitavan tutkijan menetelmiä, eläydyt menneisyyden tapahtumiin ja arvioit lähteiden todenperäisyyttä. Historian opiskelu avaa valmiudet ymmärtää ihmisiä ja maailmaa, jossa elät. Lähde seikkailulle menneisyyden kiehtovaan maailmaan!

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Forum 5 ja 6 digiopetusaineistot 

Helppokäyttöiset opettajan digiopetusaineistot ovat runsas kokonaisuus oppitunnin elävöittämiseksi. Digiopetusaineistot on uudistettu kesällä 2021.

Digiopetusaineistot sisältävät:

 • oppikirjojen valokuvia ja piirroskuvia, joita tutkitaan kuvan aiheeseen liittyvien kysymysten, pohdintojen ja selitysten avulla
 • oppikirjojen ja  harjoituskirjojen vastaukset
 • oppitunnille sopivaa lisä- ja kertausmateriaalia
 • lukukohtaiset taulukuvat
 • oppikirjojen opetustekstit ääneen luettuina luvuittain
 • oppikirjojen opetustekstit selkoteksteinä
 • opettajan oppaat ja opettajan liitteet PDF-versioina
 • oppikirjojen aiheita havainnollistavia videoita
 • PDF-muotoiset kokeet mallivastauksineen sekä koetyökalun, jolla opettaja voi laatia yksilöllisiä kokeita ryhmälle tai yksittäiselle oppilaalle.

Tutustu veloituksetta Forumin sähköisiin opetusaineistoihin 30 päivän ajan Otavan Opepalvelussa!

Opettajan oppaat

Helppokäyttöisissä opettajan oppaissa on

 • vinkkejä oppituntien kulkuun
 • taustatietoa
 • työtapavihjeitä
 • taulukuvia
 • kuvien ja tekstien avauksia
 • oppikirjan tehtävien mallivastaukset
 • kokeet
 • kokeiden vastaukset.
Lue lisää

Forum 5 ja 6 harjoituksia vastaukset

Forum 5 ja 6 harjoituksia vastaukset ovat tilattavissa erillisinä pdf-tiedostoina Otavan verkkokaupasta koulusi tunnuksilla.

Lue lisää

Lisämateriaalit

Forum draamatyötapoja historiaan ja yhteiskuntaoppiin

Kirja sisältää valmiita draamallisia tehtäviä peruskoulun kaikille luokille, joilla opiskellaan historiaa ja yhteiskuntaoppia.

Draamallinen työskentely oppitunnilla ei ole vain oppitunnin elävöittämistä ja tunnin toiminnallistamista vaan etupäässä opiskeltavien asioiden tutkimista ja tiedon soveltamista käytäntöön. Kirjassa on mukana ohjeet niin opettajille kuin oppilaillekin sekä ideoita tehtävien purkuun. Kirjan draamamenetelmät ovat helposti sovellettavissa myös muihin aihepiireihin.

Tekijät: Inkeri Ahvenisto ja Anuleena Kimanen

Lue lisää

Oppikirjailijat

Kimmo Päivärinta

Olen Kimmo Päivärinta Helsingin medialukiosta. Olen tehnyt historian oppikirjoja alakoulusta lukioon sekä lukion yhteiskuntaopin oppikirjoja. Opettajana olen ollut jo 17 vuotta. Perheeseeni kuuluu kolme tyttöä ja kolme kissaa. Nuorin lapsistani on kolmannella luokalla ja vanhin on jo ylioppilas. Ruuanlaitto, ulkoilu, hiihto ja palapelin teko ovat lempipuuhiani. Alakoulun historian Forum Team on ollut todellinen Dream Team.

Lue lisää

Kati Solastie

Olen Kati Solastie Helsingistä. Toimin luokanopettajana Suutarilan ala-asteen koulussa ja työuraa opettajana on kertynyt 23 vuotta. Eri oppikirjasarjojen ja muun oppimateriaalin teossa on vierähtänyt 13 vuotta, koulutushommiakin on tullut tehtyä useampana vuonna.
Oppikirjatyön parasta antia ovat ammatilliset aikuiskontaktit. Harvoin tulee pohtineeksi oppimista, opettamista ja opettajuutta niin kuin muiden oppikirjailijoiden ja kustannustoimittajien kanssa, väittelykään ei ole ollut meille vierasta. Kokouksen jälkeen palaan taas omaan luokkaani virkistyneenä ja innoissani – kahden työn tekemisestä huolimatta. Työryhmässä vuorovaikuttaminen antaa energiaa!
Perheeni, eli kaksi murrosikäistä tytärtä ja kärsivällinen puoliso, pitävät huolen siitä, että oma koti on kullan kallis.

Lue lisää

Simo Turtiainen

Nimeni on Simo Turtiainen. Olen kolmekymppinen historiaan erikoistunut luokanopettaja Tampereelta. Tällä hetkellä toimin opettajana Nokialla Myllyhaan koulussa. Perheeseeni kuuluu vaimo, kaksi pientä tytärtä ja vilkas koira, joten tohinaa riittää niin töissä kuin kotonakin. Oppikirjailijana toivon tuovani tuoreita ajatuksia ja työtapoja historian tunneille. Mukavia hetkiä Forumin parissa!

Lue lisää

Vinkit ja ideat

9.4. Mikael Agricolan päivä

Tutustukaa Agricolan sanoihin ja kääntäkää hänen kirjoituksiaan nykysuomeksi Forum 6 Opettajan oppaan monisteen avulla.

Agricolan sanoja -moniste (pdf)

Lue lisää