Mooli (LOPS 2016)

Uudistettu sarja lukion kemiaan

Mooli on monipuolinen ja moderni, opettajaa ja opiskelijaa innostava oppimateriaali lukion kemian opiskeluun. Se vahvistaa opiskelijan luonnontieteellistä sivistystä ja kannustaa opiskelemaan ryhmissä.

Mooli mahdollistaa tvt:n monipuolisen käytön opetuksen osana. Uudet videot ja animaatiot havainnollistavat kemian ilmiöitä ja käsitteitä modernilla otteella. Opiskelijan aktiivista roolia korostetaan.

Mooli soveltuu kaikenkokoisille ryhmille ja erilaisille oppijoille. Opetusteksti on selkeää, kuvat ja graafiset esitykset tukevat oppimista. Kemian teoriat ja kokeelliset työt yhdistyvät selkeäksi kokonaisuudeksi.

Sarjaan kuuluu myös digikirja, digiopetusaineisto ja digikokeet. Digikirjassa on mukana mm. uusia videoita, animaatioita ja interaktiivisia harjoituksia. Digiopetusaineisto on opettajan apuri tuntien pitoon ja suunnitteluun. Kätevät kemian digikokeet auttavat sähköiseen yo-kokeeseen valmistautumisessa.

Mooli antaa vahvan pohjan ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintojen pääsykokeisiin.

Seuraa Moolia Facebookissa.

Tutustu Mooli 1 -digikirjan demoon >

Etsitkö edellistä Moolia? Löydät sen täältä.

Mooli-päivän opetusvideon löydät sivun alaosasta.

Mooli (LOPS 2016)

Ajankohtaista

Mooli 3 digikokeiden tehtävät ovat ilmestyneet nyt myös Abitti-versiona. Koepaketit ja mallivastaukset löytyvät Otavan Opepalvelusta.

Uusi Mooli 5 Reaktiot ja tasapaino ilmestyy toukokuun lopussa 2018. Kirjan alustava sisällysluettelo on lisätty Mooli 5 esittelytekstin yhteyteen, pääset katsomaan sitä myös tästä.
Jos opetat KE5-kurssia nyt keväällä 2018, voit käyttää vanhaa Mooli 5 -kirjaa seuraavin muutoksin:
– aiemmin KE3-kurssissa ollut reaktionopeus siirtyy uuteen KE5-kurssiin
– uudesta KE5-kurssista poistuu heterogeenisen tasapainotilan laskennallinen käsittely
Vanhan Mooli 5 -kirjan työt soveltuvat mainiosti myös uuden KE5-kurssin opetukseen.

Opiskelijan materiaalit

Kaikki Moolin oppikirjat ilmestyvät myös digikirjoina.

Moolin digikirja sisältää uusia videoita, kokeellisia töitä, demonstraatioita, animaatioita, simulaatioita ja interaktiivisia (itsetarkistuvia) tehtäviä. Digikirja sisältää myös laskutehtävien ratkaisut.

Lue lisää Otavan digikirjoista ja tutustu opastusvideoon osoitteessa: oppimisenpalvelut.otava.fi/digikirjat.

Mooli 1 Kemiaa kaikkialla

Mooli 1 jatkaa peruskoulussa aloitettua matkaa kemian ilmiöihin ja luonnontieteelliseen ajatteluun. Kirjassa tutustutaan aineen rakenteeseen ja ominaisuuksiin niin solutasolla kuin maailmankaikkeuden mittakaavassa.

Katso sisällysluettelo ja näytesivut tästä >

Lue lisää

Mooli 2 Ihmisen ja elinympäristön kemiaa

Kirjassa perehdytään elämän kemiaan: orgaanisiin yhdisteisiin, ilmiöihin ja tutkimusmenetelmiin. Kokeellisuus ja mallintaminen sekä tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen ovat tärkeässä roolissa.

Katso sisällysluettelo ja näytesivut tästä >

Lue lisää

Mooli 3 Reaktiot ja energia

Mooli 3 tutustuttaa aineen ja energian häviämättömyyden lakiin. Kirjassa pohditaan, miten kemialliset reaktiot liittyvät joka päiväiseen elämäämme ja miten teknologia hyödyntää niitä. Luonnontieteellisen tiedon luonne selkeytyy.

Katso sisällysluettelo ja näytesivut tästä >

Lue lisää

Mooli 4 Materiaalit ja teknologia

Kirjassa tutustutaan erilaisten materiaalien nyky-yhteiskunnalle tarjoamiin loputtomiin mahdollisuuksiin. Perehdytään paitsi materiaaleihin myös teknologiseen tutkimukseen ja ongelmanratkaisuun. Yhteistyön merkitys tiedon tuottamisessa korostuu.

Ilmestyy marraskuun lopussa  2017.

Katso sisällysluettelo ja näytesivut tästä >

Lue lisää

Mooli 5 Reaktiot ja tasapaino

Mooli 5 rakentaa kestävää tulevaisuutta! Syvennytään kemialliseen reaktioon ja tasapainoon sekä tieteen että yhteiskunnan kannalta. Kurssilla painotetaan laskennallisia ja graafisia malleja sekä perehdytään luonnontieteellisen tutkimuksen tekoon.

Ilmestyy toukokuun lopussa 2018.

Katso alustava sisällysluettelo tästä >

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Mooli digiopetusaineisto

 • opiskelijan digikirja
 • ohjeita ja vinkkejä
 • kokeellisten töiden ohjeistus (aika, arviointi jne.)
 • esimerkit, kuvat, taulukot heijastettavassa muodossa
 • heijastettavat ratkaisut

Opettaja saa digiopetusaineiston lisenssin käyttäjäetuna, kun kurssin kirja tai digikirja on koulun kirjalistalla. Digiopetusaineisto on opettajan käytössä Otavan Opepalvelussa.

 • Mooli 1 digiopetusaineisto, tuote on ilmestynyt
 • Mooli 2 digiopetusaineisto, tuote on ilmestynyt
 • Mooli 3 digiopetusaineisto, tuote on ilmestynyt

 

Lue lisää

Mooli digikokeet

 • harjoittaa monipuolisesti sähköisessä yo-kokeessa tarvittavia taitoja
 • sisältää runsaasti erilaisia oppimistavoitteita testaavia tehtäviä
 • huomioi sähköisen ylioppilaskokeen tehtävätyypit ja erilaiset rikasteet
 • helppokäyttöinen koejärjestelmä

Digikokeet voi ostaa Otavan verkkokaupasta koulun tunnuksilla tai Kirjavälityksestä.

Lue lisää Otavan digikokeista täältä!

 • Mooli 1 digikokeet, tuote on ilmestynyt
 • Mooli 2 digikokeet, tuote on ilmestynyt

 

Lue lisää

Oppikirjailijat

Kalle Lehtiniemi
Kalle Lehtiniemi on toiminut Siilinjärven lukiossa kemian, matematiikan ja tietotekniikan lehtorina vuodesta 1996. Hän aloitti Otavan Mooli-sarjan oppikirjailijana vuonna 2000. Opetuksessaan Kalle on kiinnostunut monipuolisesta tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisestä kemian opetuksessa sekä kurssiarviointimenetelmien kehittämisestä. Oman työnsä ohella Kalle on kouluttanut opettajia erityisesti tieto- ja viestintätekniikan käytössä kemian opetuksessa.

Leena Turpeenoja
Leena Turpeenojalla on opettajakokemusta laboratorioalalta ammatilliselta puolelta, yliopistosta ja lukiosta. Ennen siirtymistään Kuopion Lyseon lukioon syksyllä 1996 Leena toimi opettajana Oulun Lyseon lukiossa, jossa hän käynnisti kansainvälisen IB-lukion kemian opetuksen. Leena on pitkäaikainen otavalainen ja kokenut oppikirjailija. Hän on pitänyt runsaasti täydennyskoulutusta kemian opettajille. Lisäksi hän on toiminut muun muassa Kuopion kaupungin LUMA-hankkeen koordinaattorina ja lukio-yliopistoyhteistyön kehittäjänä. Hänet on myös valittu MAOL:n toimesta vuoden opettajaksi. Leena on kiinnostunut kemian kokeellisen ja tutkimuksellisen lähestymistavan hyödyntämisestä lukio-opetuksessa ja monipuolisista arviointimenetelmistä. Leena on ollut mukana kemian opetussuunnitelman uudistamistyössä.

Esittelyvideo

 

Vinkki oppitunnille Mooli-päivän iloksi