J’aime (LOPS 2016)

Oppimateriaali B2-/B3-ranskaan!

J’aime on ranskan kielen alkeiskurssi yläluokilla (B2) ja lukiossa (B3) alkavaan ranskaan.

J’aime on autenttinen
Opiskelun keskiössä ovat toiminnalliset aktiviteetit, joissa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia autenttisia tekstityyppejä.

J’aime on oppijalähtöinen
Aktiviteeteissa keskitytään nuoren omia tarpeita vastaavaan ranskaan. Kieliopin ja sanaston opetus lähtee käytännön tilanteista.
Tavoitteellisuus ja keskittyminen olennaiseen tuo onnistumisen elämyksiä ja motivoi jatkamaan ranskanopintoja.
Kuuntelua ja ääntämistä harjoitetaan runsaasti. Ääntämisen taitoja syvennetään kurssin edetessä. Kulttuuria ja maantuntemusta tarjotaan nuorta kiinnostavasti, esimerkiksi autenttisilla videoilla.

J’aime opettaa oppimaan
Opiskelutekniikoihin kiinnitetään huomiota systemaattisesti. Muista kielistä ja kulttuureista kertynyttä osaamista sekä oppijan omia päättelytaitoja hyödynnetään tehokkaasti.

J’aime on moderni
Monipuolinen digitaalinen materiaali tarjoaa opettajalle ja oppijalle toimivat työvälineet. J’aime kurssikirjat ilmestyvät sekä painettuina että digikirjoina. Kirjan ulkoasu on selkeä, raikas ja nuorille mieleinen: J’aime !

• Kurssikirjat saatavana myös rikastettuina digikirjoina, joiden tehtävät ovat interaktiivisia.
• Digikirjoissa on videomateriaalia ranskankielisistä maista.
• Otavan sanastot -sovellus veloituksetta sovelluskaupoista (kaikkien kielten aakkossanastot) Android-, Apple- ja Windows-laitteille. Sisältää kaikki kurssit sitä mukaa kun ne valmistuvat. Sovellus mahdollistaa eri kielten vertailun.
• Opiskelijan mp3-äänite on ladattavissa veloituksetta Otava.filtä.
• Sarja harjoituttaa sähköiseen yo-kokeeseen tarvittavia taitoja.
• Sarjaan kuuluu digikokeet. Tutustu Otavan digikokeisiin!

J'aime 1: B2-kielen 8.-9. luokka / B3-kielen lukion kurssit 1-2
J'aime 2: B2-kielen lukion kurssit 1-2 / B3-kielen lukion kurssit 3-4
J'aime 3: B2-kielen lukion kurssit 3-4 / B3-kielen lukion kurssit 5-6
J'aime 4: B2-kielen lukion kurssit 5-6 / B3-kielen lukion kurssit 7-8

Materiaali:

J'aime 1 kurssit 1–2: kirja/digikirja, äänite, esitysmateriaali/digiopetusaineisto sekä kurssikohtaiset digilisätehtävät ja arviointimateriaalit (word-, digi- ja Abitti-kokeet).

J'aime 2 kurssit 3–4: kirja/digikirja, äänite, esitysmateriaali/digiopetusaineisto sekä kurssikohtaiset arviointimateriaalit (word-, digi- ja Abitti-kokeet).

J'aime 3 kurssit 5–6: kirja/digikirja, äänite, esitysmateriaali/digiopetusaineisto sekä kurssikohtaiset arviointimateriaalit (word-, digi- ja Abitti-kokeet).

J'aime 4 kurssit 7–8: kirja/digikirja, äänite, esitysmateriaali/digiopetusaineisto sekä kurssikohtaiset arviointimateriaalit (word-, digi- ja Abitti-kokeet).

Ladattava/striimattu äänite: katso kohdasta Opiskelijan materiaalit ko. kirjan kohdalta!

J'aime 1 sisällysluettelo ja Unité 1

 

Tutustu LOPS 2021:n mukaiseen uudistuneeseen J'aime-sarjaan >

J’aime (LOPS 2016)

Ajankohtaista

J’aime 2016 -materiaalien saatavuus

J’aime tarjoaa yläkoulun opetukseen sarjan alkuperäisen J’aime 1 ja J’aime 2 painetun oppikirjan, opettajan esitysmateriaalin, äänitteen (mp3) ja Word-arviointimateriaalin vielä lukuvuoden 2021–2022 ajan.

Digikirjoista, digilisätehtävistä, digiopetusaineistoista ja digikokeista on saatavilla lukuvuodesta 2021–2022 eteenpäin vain LOPS 2021:n mukaiset versiot.

Digimateriaalien päivityksiä

J’aime digikirjat ja digiopetusaineistot on päivitetty uuteen, helppokäyttöisempään käyttöliittymään.

Uusi Otso-sovellus avaa painetun kirjan käyttäjälle digitaalisia aineistoja

Otso-sovelluksen avulla J’aime 1 -kirjan käyttäjä voi kuunnella tekstien ja tehtävien äänitteitä sekä sanastoja omaan tahtiin. Otso tukee ääntämisen harjoittelua ja kuullun ymmärtämistä.

Tutustu Otso-sovellukseen

Ladattava/striimattu äänite: katso kohdasta Opiskelijan materiaalit ko. kirjan kohdalta!

Opiskelijan materiaalit

Kurssikirjat ilmestyvät sekä painettuina että digikirjoina.

Ladattava/striimattu äänite: katso ko. kirjan kohdalta!

J'aime 1

Soveltuu yläkoulun 8.-9. luokille ja lukion B3-kielen kursseille 1-2.

J’aime 1 vie sinut tutustumaan ranskankieliseen maailmaan kansainvälisen kaveriporukan matkassa. Tervetuloa viettämään kesälomaa merelliseen Bretagneen, Länsi-Ranskaan! Käyt Markuksen, Gaëlan ja Alin mukana rockfestivaalilla. Opit vaihtamaan poskisuukkoja ranskalaiseen tapaan ja paistamaan aitoja bretagnelaisia kreppejä. Tai kokeilisitko maapurjehdusta?

Koulun alkaessa on aika palata Alin kotikaupunkiin Pariisiin. Koulu alkaa, mutta onneksi on aikaa myös shoppailuun ja juhliin kavereiden kanssa. Pariisin upeisiin nähtävyyksiin, kauppoihin ja kaverien luo pääset kätevästi metrolla. Junamatkan päässä on Belgian pääkaupunki Bryssel, missä Alin sisko Aïcha asuu. Mitähän hauskaa Aïcha on viikonlopuksi suunnitellut…?

J’aime 1 Äänite (mp3, pakattu .zip-tiedosto)

J’aime 1 Äänite (sovellus)

Lue lisää

J'aime kurssi 1 digilisätehtävät

LOPS 2016. J’aime digilisätehtävät kursseihin 1 ja 2 harjoittavat kirjassa opittuja asioita pelillisyyttä hyödyntäen. rakenne- ja sanastoharjoituksia, viestinnällisiä harjoituksia, kulttuuritehtäviä, videoita, kirjan kappalesanastot ja kääntökortit sekä Otavan sanastot -sovelluksen, josta voi hakea sanoja suomeksi ja kohdekielellä.

Digilisätehtävät on tarkoitettu ensisijaisesti painetun kirjan käyttäjälle.

Lue lisää

J'aime kurssi 2 digilisätehtävät

LOPS 2016. J’aime digilisätehtävät kursseihin 1 ja 2 harjoittavat kirjassa opittuja asioita pelillisyyttä hyödyntäen. rakenne- ja sanastoharjoituksia, viestinnällisiä harjoituksia, kulttuuritehtäviä, videoita, kirjan kappalesanastot ja kääntökortit sekä Otavan sanastot -sovelluksen, josta voi hakea sanoja suomeksi ja kohdekielellä.

Digilisätehtävät on tarkoitettu ensisijaisesti painetun kirjan käyttäjälle.

Lue lisää

J'aime 2

Soveltuu lukion B3-kielen kursseille 3-4.

J’aime 2 on kansainvälinen nuorten vaihtoprojekti, jonka aiheena on onni. Tutustut ranskankielisiin ja ranskaa opiskeleviin nuoriin Martiniquelta, Quebecistä, Ranskasta ja Portugalista. Yhdessä suunnittelette vaihtovierailuja ja ideoitte varainkeruuta erilaisilla tempauksilla.

Pääset harjoittelemaan kielitaitoasi vierailulla Etelä-Ranskan ihanissa maisemissa Provencessa ja Ranskan Rivieralla. Vaihtokumppaneiden vastavierailulla voit esitellä Suomen pääkaupungin ja oman kotipaikkakuntasi mielenkiintoisimmat kohteet. Matkoilla sattuu ja tapahtuu, ja kulttuurieroista selviää parhaiten huumorilla. Yksi romanssikin taitaa olla nupullaan…

J’aime 2 Äänite (mp3, pakattu .zip-tiedosto)

J’aime 2 Äänitteen sisällys

J’aime 2 Äänite (sovellus)

Lue lisää

J'aime 3

Soveltuu lukion B3-kielen kursseille 5-6.

J’aime 3 on tutkimusmatka hyvinvointiin ja kulttuuriin. Pohdit aikuistuvan nuoren elämän tärkeimpiä asioita: kaverisuhteita, perhe-elämää ja omaa identiteettiä, itsenäistymistä ja rahankäyttöä, elämäntapoja ja hyvää oloa.

Saat sukeltaa ranskankielisen maailman monipuoliseen kulttuuritarjontaan ja medioihin. Tarjolla on elokuvaa, kirjoja, lehtiä, musiikkia, pelejä, teatteria, kuvataidetta ja cosplaytä. Pääset nauttimaan ja keskustelemaan ranskankielisestä kulttuurista, olipa lempigenresi sitten huumori, jännitys, kauhu, romantiikka, fantasia tai scifi.

J’aime 3 Äänite (mp3, pakattu .zip-tiedosto)
J’aime 3 äänite (sovellus)

Lue lisää

J'aime 4

Soveltuu lukion B3-kielen kursseille 7-8.

J’aime 4 käsittelee opiskelua, ammatinvalintaa ja työelämää nyt ja tulevaisuudessa: Miten kertoisit penkkareista ranskankieliselle ystävälle? Mitä ominaisuuksia ja opintoja unelmatyöpaikkaasi tarvitaan? Entä millaisia ovat tulevaisuuden ammatit? Mitä sitten aiotkin lukion jälkeen tehdä, ranskan taitosi tulee avaamaan sinulle hienoja mahdollisuuksia.

J’aime 4 käsittelee myös kotiplaneettamme tulevaisuutta. Onpa toiveittesi asuinympäristö suurkaupungin sykkeessä, vuoriston rauhassa tai purjeveneessä maailman merillä, voit jokapäiväisillä valinnoillasi vaikuttaa esimerkiksi siihen, että ruokaa riittää kaikille ja ettei maailma peity muovijätteeseen. Saat myös tutustua yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten maahanmuuttajanuorten elämään Ranskassa sekä sananvapauteen, yrittäjyyteen ja naisten asemaan ranskankielisessä Afrikassa.

J’aime 4 Äänite (mp3, pakattu .zip-tiedosto)
J’aime 4 äänite (sovellus)

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Digiopetusaineisto

Digiopetusaineisto sisältää opettajan oppaan lisämateriaaleineen sekä oppikirjan harjoitusten klikattavat ratkaisut. Digiopetusaineistoon on liitetty myös opiskelijan interaktiivinen digikirja äänitteineen ja videoineen.

Digiopetusaineiston oikeassa yläkulmassa on i-painike, jonka takaa löytyy tietoa digiopetusaineiston sisällöstä.

Lue lisää

Esitysmateriaali

Esitysmateriaali on sisällöltään sama kuin digiopetusaineisto, eli se sisältää klikattavat ratkaisut, kirjan äänitteen ja videot käsikirjoituksineen sekä opettajan lisämateriaalit. Esitysmateriaali on kuitenkin rakennettu painetun kirjan aukeamille, joten se vastaa ulkoasultaan oppilaan kirjaa.

Lue lisää

Arviointi

Sarjaan kuuluvan kurssikohtaisen arviointimateriaalin voi ostaa joko muokattavassa word-muodossa, Abitti-kokeina tai digikokeina. Monipuolisten tehtävien avulla testataan sanastoa, rakenteita, kulttuurintuntemusta, tuottamista, kuullun ja luetun ymmärtämistä sekä suullista kielitaitoa.

Muokattavat word-kokeet sisältävät sekä tekstitiedostot että äänitiedostot (tekijänoikeudellisista syistä johtuen ei kuitenkaan videoita eikä videotehtäviä). Opettajalla on oikeus muokata tehtäviä ja siirtää niitä eri alustoille, esim. Abittiin. Myös valmiit Abitti-kokeet ovat saatavilla. Digikokeet luovat uuden ulottuvuuden arviointiin ja helpottavat opettajan työtä. Digikokeet harjoituttavat sähköisessä yo-kokeessa tarvittavia taitoja. Digikokeissa on word-kokeissa olevien tehtävien lisäksi myös videoita ja niihin pohjautuvia tehtäviä.

Lue lisää

Käyttäjäedut

Oppikirjaan liittyvä äänite sekä word-ratkaisut ovat ladattavissa ilmaiseksi Otavan opepalvelusta. Digiopetusaineisto ja/tai Esitysmateriaali on sarjan käyttöönottovuotena maksuton.

Lue lisää

Oppikirjailijat

Hanna Heikkilä

Rakastuin ranskan kieleen omana lukioaikanani. Minusta se oli hyvin loogista ja samalla runollisen kaunista. Työssäni ranskan ja espanjan opettajana espoolaisessa lukiossa toivon saavani opiskelijat vähän ”koukkuun” eli ihastumaan romaanisiin kieliin, avaamaan heille kielen kautta oven erilaisiin kulttuureihin, ja myös tekemään kielitaidon eteen töitä.

Parasta opettajan työssä ovat oppilaat: olen opettanut niin aikuisia, yläkoululaisia kuin lukiolaisiakin, eikä ole olemassa kahta samanlaista oppijaa. Tulin mukaan J’aime 2 -kirjaan konkariopettajana, mutta ihan uutena kirjantekijänä. Haaste on ollut valtava: työ on vaativaa ja erittäin mielenkiintoista, ja se on kuin harrastus – mielessä koko ajan.

Muita harrastuksiani ovat afrotanssi, hyötyliikunta, kaunokirjallisuus, hyvä ruoka ja tietysti matkailu, mieluiten jalkaisin ja reppu selässä Korsikalla, Pyreneillä, Alpeilla.

Lue lisää

Nina Kivivirta

Olen opettanut ranskaa pääkaupunkiseudulla monilla forumeilla. Matkallani olen kohdannut monenlaisia oppijoita: kielisuihkulaisia, koululaisia, abiturientteja ja aikuisopiskelijoita. Jokainen heistä on opettanut minulle, miten kieltä opitaan ja miten sitä tulisi opettaa. Olen ottanut kiitollisena onkeeni.

Oppikirjailijaurani alkoi Voilà ! -sarjasta. Sitä seurasivat Abi ranska ja J’aime-sarja. Nautin suunnattomasti oppikirjailun luovuudesta ja jatkuvasta itseni haastamisesta: oppijoille on tarjottava uusinta uutta vanhoja viisauksia unohtamatta ja vieläpä mukaansatempaavassa paketissa!

Sydämeni sykkii laulamiselle, ihanalle Ahvenanmaan saaristolle ja kaikelle historialliselle kuten synnyinkaupungilleni Turulle.

Lue lisää

Tarja Kuikka

Olen opettanut Helsingissä koko työurani, ja kokemusta on kertynyt ala-asteelta aina aikuislukioon asti, ennen kaikkea kuitenkin lukiosta. Mukaan on mahtunut mm. paljon kansainvälisiä projekteja, vierailukoulutoimintaa, oppikirjatöitä ja viime vuosina enenevässä määrin myös etä- ja verkko-opetusta.

Hienointa opettajan työssä on se, että yhä uudelleen saa ja joutuu kysymään itseltään, miten oppiminen oikein tapahtuu. Lopullista vastausta ei ole, mutta oppikirjatiimissä saan paneutua tähän lempikysymykseeni oikein tosissani.

Vapaa-ajallani harrastan lukemista ja luontoilua, mieluiten mökkimaisemissa Varsinais-Suomessa.

Lue lisää

David Mauffret

Je travaille dans l’éducation depuis de nombreuses années. J’ai d’abord été professeur de FLE en Nouvelle-Zélande, en Equateur et en Finlande. Je suis actuellement formateur d’enseignants à Helsinki.

J’ai eu la chance d’avoir pu faire partie de l’équipe qui a conçu la méthode Voilà ! (cours 3–6) et de renouveler l’expérience quelques années plus tard avec J’aime. Cette fois-ci, j’ai pu participer au travail de recherche et aux discussions qu’implique la conception d’une nouvelle méthode. Une expérience pédagogique enrichissante !

Lue lisää

Catherine Métivier

C’est en 1981 que je découvre la Finlande dans le cadre d’un échange culturel d’une année. Tombée amoureuse de mon pays d’accueil, je décide alors, dès 1983, de m’y installer pour apprendre à mieux le connaître et pour y faire mes études universitaires. Parallèlement, mon parcours professionnel m’oriente peu à peu vers un enseignement FLE de spécialité tout public. Ainsi, toutes ces années, j’ai eu la chance de collaborer à de nombreux projets linguistiques auprès de diverses organisations et notamment chez Otava, avec Abi ranska.

Je travaille actuellement dans l’enseignement supérieur où j’enseigne le français des affaires avec comme objectifs d’apprentissage, la communication professionnelle et les compétences interculturelles.

Lue lisää

Susanna Paavonen

Opetan ranskaa ja espanjaa espoolaisessa lukiossa. Toimin myös ohjaavana opettajana ja digitutorina. Koulutukseltani olen myös draamaopettaja. Urani aikana olen päässyt opettamaan kaikenikäisiä, joten erilaiset tavat oppia ovat tulleet hyvin tutuiksi.

Opettaessani haluan innostaa oppilaita luovuuteen ja rohkeaan ilmaisuun. Innostava oppikirjatyöskentely tekstien ja tehtävien muokkaamisen parissa on tuonut paljon uusia ideoita omaan opetukseeni.

Vapaa-ajallani tanssin nykytanssia, piirrän, luen ja ulkoilen koirien kanssa.

 

Lue lisää

Anne Riippa

Olen koulutukseltani filosofian tohtori. Työskentelen ranskan yliopisto-opettajana Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa ja Kielten osastolla. Vuodesta 2016 lähtien olen toiminut myös asioimistulkkina pääkaupunkiseudulla. Tulkin työ on antanut uudenlaisen näkökulman frankofoniaan: ranskan kielen taito on tärkeä osa viestintä- ja vuorovaikutustaitoja monilla aloilla myös Suomessa.

Opettajana haluan auttaa opiskelijoita löytämään yksilölliset vahvuutensa. Minulle ammatillisesti tärkeitä inspiraation lähteitä ovat myös ranskalainen kirjallisuus ja kohtaamiset ranskankielisten ihmisten kanssa.

Vapaa-ajalla harrastan liikuntaa ja vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Lue lisää
Jannika Saramo

Jannika Sarimo

Opetan Turun normaalikoulussa kansallisen ja IB-lukion opiskelijoille ranskaa vieraana kielenä, englantia äidinkielenä sekä business managementiä. Erityisiä mielenkiinnon kohteitani ovat oppimaan oppiminen ja yrittäjyyskasvatus. Painotan opetuksessani sovellettavien taitojen oppimista, ja korostan niiden hyödyllisyyttä niin jatko-opinnoissa kuin työelämässä.

Nautin monipuolisista työtehtävistä erilaisten toimijoiden kanssa. Saan vaikutteita Norssin monikansallisilta lukiolaisilta ja alumneilta, rehtori- ja opettajakollegoilta, didaktikoilta, opetusharjoittelijoilta, yrittäjiltä ja oppikirjatiimiltäni. Opettajakin on elinikäinen oppija.

Rentoudun työstäni perheen parissa ja liikkumalla, erityisesti tanssimalla. Karnevaalisambaa ja tribal-vatsatanssia jo kokeilleena olen viime vuosina omistautunut parisalsalle, reggaetonille ja dancehall reggaelle.

Lue lisää
Tarja Virtanen

Tarja Virtanen

Toimin ranskan ja saksan opettajana Iitin lukiossa ja perusasteella. Minulla on kokemusta myös kaupunkikouluista, sillä aikaisemmin opetin ja ohjasin opetusharjoittelijoita Helsingin II Normaalikoulussa.

Koen tärkeäksi edesauttaa nuoria kansainvälistymään ja hakeutumaan monipuolista kielitaitoa vaativiin työtehtäviin. Järjestän koulussamme vuosittain opintomatkoja ulkomaille ja vastavierailuja Suomeen.

Kehitän aktiivisesti tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä omissa kieliryhmissäni sekä kierrän kouluttamassa muita opettajia. Viime vuosina olen ollut mukana kehittämässä alakoulujen reaaliaikaista etäopettamista. Olen myös laatinut verkkomateriaaleja (mm. Voilà ! -verkkotehtävät).

Oppikirjatyössä parasta on, kun saa miettiä millainen oppimistilanne on tulevaisuudessa ja vastaako oppikirja tulevaisuuden haasteisiin. Rakkaimmat harrastukseni ovat omassa puutarhassa puuhailu ja jousiammunta.

Lue lisää

Hanna Ylikitti

Kaikki kielet ovat ihastuttavia, mutta ranskassa on mielestäni aivan erityistä taikaa. Kielten lisäksi olen kiinnostunut oppimisesta ja ihmisen toiminnasta yleensä. Urani aikana olen opettanut eri asteilla alakoulusta kansanopistoon ja työskennellyt monenlaisten kieliin liittyvien projektien parissa.

Oppikirjatyössä olen nauttinut huipputiimistä ja haasteesta yhdistää luovuus ja kurinalaisuus. Mielenkiintoisinta on etsiä vastauksia kysymykseen, kuinka oppimista voi edesauttaa. Haluan ennen kaikkea tuottaa sisältöä, joka motivoi opiskelemaan ja josta on mahdollisimman paljon hyötyä maailmalla. Kieltenopetuksessa minua kiinnostavat myös pelillisyys ja kansainväliset projektit.

Vapaa-aikani kuluu koirien kanssa tai merellä meloessa.

Lue lisää

Erja Schunk

Opetan ranskaa ja espanjaa Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa. Toimin myös ohjaavana opettajana aineenopettajaharjoittelijoille sekä koulumme kansainvälisyyskoordinaattorina.

Ihastuin ranskan kieleen 8. luokalla, ja lukion jälkeen jätinkin kotiseutuni Sodankylän taakseni ja suuntasin Ranskaan au pairiksi. Välivuosi venähti kahdeksan vuoden mittaiseksi, jonka aikana ehdin oppia yhtä sun toista ranskalaisesta kulttuurista. Nyt saan hyödyntää oppimaani päivittäin työssäni.

Avioliiton kautta argentiinalainen kulttuuri on tullut lähelle sydäntäni, ja koska kotona puhumme Argentiinan espanjaa, hoituu kielitaidon ylläpitäminen ihan itsestään. Nautin kansainvälisyystoiminnasta ja koen sen erittäin tärkeäksi nyky-yhteiskunnassa. Pyrin korostamaan kielitaidon ja kansainvälisyyden tärkeyttä myös oppilailleni aina kun voin.

Olen laatinut aiemmin digikoetehtäviä Abi ranskaan ja nyt J’aime-sarjaan. Opin mielelläni uutta ja otan haasteet vastaan avoimin mielin. Samaa avoimuutta, positiivista asennetta sekä pitkäjänteisyyttä painotan kieltenopiskelussa ja ylipäänsä elämässä.

Lue lisää