Scene Engelska 7–9

Ett nytt läromedel för engelska i årskurs 7–9

Scene låter eleverna utveckla sina språkkunskaper på ett påhittigt och pragmatiskt sätt. Scene är lätt att ta till sig, eftersom materialet går att anpassa efter lärarens och elevernas intressen.

  • Den aktiva eleven, som motiveras av att få välja innehåll som inspirerar hen själv, står i centrum.
  • Uppgifter på olika nivåer gör att alla elever hittar något som passar. Största delen av uppgifterna lämpar sig ändå för alla.
  • Materialet erbjuder gott om möjligheter till samarbete.
  • Scene utvidgar lärandet utanför läroboken och uppmuntrar eleven att bekanta sig med autentiska material.
  • Mångsidiga uppgifter om kultur överskrider ämnesgränserna på ett inspirerande sätt.
  • Scene uppmuntrar ungdomarna att tala och kommunicera i verkliga livet.
  • Materialet förser läraren med användbara verktyg och är lätt att differentiera efter varje grupp.

Bekanta dig med Scene på en minut – se filmklippet längst ner på sidan (på finska).

Scene Engelska 7–9

Elevmaterial

Textbok

Texterna i boken handlar om verkliga människor och fenomen som berör och intresserar unga. Materialet uppmuntrar till muntlig kommunikation – alla kan kommunicera på sin nivå. Eleverna får bekanta sig med den engelskspråkiga världen och de olika språkvarianterna. Temaordlistor används aktivt i kommunikativa situationer. Textboken innehåller sex kapitel med olika teman. Varje kapitel består av två grundläggande texter och en uppåt differentierande text, FlexiText.

Övningsbok

Uppgifterna i Scene uppmuntrar eleven att aktivt använda sin engelska. Materialet innehåller uppgifter på olika nivåer, samtidigt som var och en kan hitta teman som berör en själv.

Scene_text_1_kansi

Scene 1 Texts

Boken består av sex kapitel: hem, familj, fritid, mat, skola, Finland ur en utlännings synvinkel och på resa. Ämnena presenteras på ett sätt som intresserar unga. Texttyper som används är bland annat bloggtexter, tidningsartiklar, presentationer, frågesporter, resedagböcker och utdrag ur böcker. Vi bekantar oss med kulturen i USA, Storbritannien, Australien, Karibien och Kanada.

Finska Scene 1 Texts innehållsförteckning

Bekanta dig med modellsidor från den finska boken

Läs mer
scene_exercises_1

Scene 1 Exercises

Action! – Arbeta tillsammans och låt kreativiteten flöda.
Go Online – Släpp taget om läroboken och bekanta dig med autentiska texter.
Show and Tell –
Dela med dig av egna erfarenheter och sådant som är viktigt för dig.
Get This! –
Öva på central grammatik muntligt och genom slutledning.
How Am I Doing? –
 Du får regelbundet och på ett konkret sätt bedöma hur deras kunskaper och färdigheter utvecklas.
FlexiText –
Ingen behöver gå sysslolös. Du kan arbeta med uppgifterna till flextexterna antingen individuellt eller tillsammans med andra.

Bekanta dig med modellsidor från den finska boken

Läs mer
scene_text_2_kansi

Scene 2 Texts

Scene 2 handlar om film, musik, spel och media. Vi funderar på vår egen identitet och på våra vänskapsrelationer. Serier, karikatyrer, nyhetstexter och statistik är texttyper som används i boken. Vi får nya perspektiv på olika kulturområden, och behandlar Wales, Skottland och Irland, men också Europa och engelskan som lingua franca.

Har utkommit!

Läs mer
scene_exercises_2

Scene 2 Exercises

Action! – Arbeta tillsammans och låt kreativiteten flöda.
Go Online – Släpp taget om läroboken och bekanta dig med autentiska texter.
Show and Tell –
Dela med dig av egna erfarenheter och sådant som är viktigt för dig.
Get This! –
Öva på central grammatik muntligt och genom slutledning.
How Am I Doing? –
 Du får regelbundet och på ett konkret sätt bedöma hur deras kunskaper och färdigheter utvecklas.
FlexiText –
Ingen behöver gå sysslolös. Du kan arbeta med uppgifterna till flextexterna antingen individuellt eller tillsammans med andra.

Läs mer
scene_text_3_kansi

Scene 3 Texts

Nu riktar vi blicken mot framtiden. Teman som tas upp i boken är studier och arbetsliv, samhälle, resor och naturskydd.

Scene 3 har utkommit!

Läs mer
scene_exercises_3

Scene 3 Exercises

Action! – Arbeta tillsammans och låt kreativiteten flöda.
Go Online – Släpp taget om läroboken och bekanta dig med autentiska texter.
Show and Tell – Dela med dig av egna erfarenheter och sådant som är viktigt för dig.
Get This! – Öva på central grammatik muntligt och genom slutledning.
How Am I Doing? – Du får regelbundet och på ett konkret sätt bedöma hur deras kunskaper och färdigheter utvecklas.
FlexiText – Ingen behöver gå sysslolös. Du kan arbeta med uppgifterna till flextexterna antingen individuellt eller tillsammans med andra.

Scene 3 arbetsboken har utkommit!

Läs mer

Lärarmaterial

Digitalt material för läraren

I det digitala materialet för läraren har vi samlat allt lärarmaterial. Du som lärare får hjälp att planera undervisningen och göra den mer levande. I den lättnavigerade helheten hittar du tips för genomgångar, tilläggsuppgifter, manus till texter som ska läsas upp, facit till uppgifterna i läroboken och spel som klassen kan spela tillsammans. Materialet innehåller också innehållet från textboken i interaktiv form samt de ljudfiler och filmklipp som berör läroboken.

Klassens ljudfil (mp3)

Här finns inlästa versioner av alla texter och ordlistor i läroboken, temaordlistor, kommunikationssituationer och hörförståelseuppgifter.

Material för bedömning

Till serien hör prov och ordförhör som underlättar ditt arbete.  Materialet innehåller textdokument med prov som går att redigera.

Författare

Arbetsgruppen brinner för sitt arbete och ger liv åt den nya läroplanen.

 

Antti Hiitti

Antti Hiitti

Jag heter Antti Hiitti, kommer ursprungligen från Vammala men bor numera i Tammerfors. Jag är pappa, make, lärare och läromedelsförfattare. Jag undervisar i svenska och engelska och handleder lärarstuderande vid Tammerfors universitets övningsskola. Jag gillar amerikansk fotboll och öl, hiphop och hamburgare. Jag samlar på böcker och ny information. Jag började arbeta med läromedel eftersom det är viktigt med utmaningar. Målet var att ta fram ett material som underlättar lärarens arbete och som hjälper eleven att nå sin fulla potential som språkbrukare. Resultatet av det är Scene.

Läs mer
Jaana Lumiala

Jaana Lumiala

Jag heter Jaana Luimala och kommer från Tammerfors. Just nu är jag mamma, arrangör, fru, läromedelsförfattare och arbetar med att göra intervjuer för att samla in statistik. Vad jag ägnar min tid åt beror på dag och situation, men just nu njuter jag av att allting är lite upp och ner. Det finns luckor för friluftsliv, barnens hobbyer och ibland också för att resa och besöka stugan.

Läs mer
Essi Parikka

Essi Parikka

Jag heter Essi Parikka. Sedan jag tog min språklärarexamen från St. Martin’s College på Lancasters universitet har jag undervisat i tyska och engelska i Tammerfors. Mitt huvudsakliga arbete går ut på att undervisa elever från årskurs tre till nio i språk på en mångkulturell enhetsskola. Mitt arbete innehåller många sorters utmaningar och låter mig möta olika kulturer och människor. På fritiden trivs jag på gymmet, i joggingspåret, på resor och tillsammans med mina vänner. Jag fyller alltid upp mitt liv med olika projekt och tidtabeller, av vilka Scene är det största för tillfället.

Läs mer

Christopher Sloan

My name is Christopher Sloan. I moved to Finland in 2009 after spontaneously promising my new Finnish girlfriend that I would follow her anywhere. Other than teaching English at the European School of Helsinki and writing, I divide my time between playing music, lindy hop dancing and outdoor sports.

Läs mer
Niina Tolkki

 Niina Tolkki

Mitt namn är Niina Tolkki, jag kommer ursprungligen från Vambula men bor numera i Birkala. Tidigare undervisade jag i engelska och handledde lärarstuderande vid Tammerfors universitet, men just nu är jag föräldraledig med min lilla son. Mina dagar fylls av frisk luft, simning, tvätt och vänner. Jag är en drömmare som lätt blir exalterad. Mina drömmar har tagit med till Spanien och Barbados, men också låtit mig vara en del av spännande arbetsprojekt. Jag gillar polisserier och att baka, till mina nyare intressen hör till exempel bärsjalar och såklart Scene.

Läs mer
kristianbanfield-kopio

Kristian Banfield

My name is Kristian Banfield, and I’m from Melbourne, Australia. I first visited Finland while I was backpacking around Europe, and I loved it here so much that I decided to move to Helsinki permanently. I’ve been living in Finland for the past ten years now, and I completed my M.A. at the University of Helsinki in 2013. Today I work as a freelance copywriter and copyeditor, in addition to my full-time job at Posti. In my spare time I enjoy reading, cycling, and travelling. 

Läs mer

Video

Tips och idéer

Halloween

Halloween

Inför Halloween kan du hitta material att jobba med i alla tre delar i serien Scene Engelska. Här kan du skriva ut en spelplan och spelinstruktioner.

Scene-spelplan

Halloween-spel

 

 

Läs mer

Thanksgiving

När Thanksgiving närmar sig kan du ha en liten frågesport i klassen. Här kan du ladda ner och skriva ut frågorna med flerval och facit till dem.

Thanksgiving quiz

Facit Thanksgiving quiz

Läs mer