J’aime franska (GLP 2016)

Ett nytt läromedel till B2/B3-franska!

J’aime är en ny serie i franska för åk 7–9 (B2) och gymnasiet (B3). Serien följer den nya läroplanen.

J’aime är autentisk
Stommen i läromedlet består av aktuella och relevanta autentiska texter och ett videomaterial som utgår ungdomarnas intressen och behov. I de kommunikativa aktiviteterna får ungdomarna öva grammatik och vokabulär som behövs i praktiska vardagssituationer. Det finns gott om övningar där ungdomarna får lyssna och öva på uttal.

J’aime lär dig att lära dig
I J'aime framgår lärandemålen tydligt och motiverar ungdomarna att studera vidare. Stor vikt läggs på att systematiskt öva studieteknik och ta in den kunskap ungdomarna har från andra språk.

J’aime utkommer både tryckt och digitalt
• Utöver de texter som finns i den tryckta boken innehåller digiböckerna även ljud och interaktiva övningar.
• I digiböckerna finns ett videomaterial med videosnuttar från franskspråkiga länder.
• Studerandenas mp3-ljudfiler finns att ladda ner på Otavas webbsida för dem som använder den trycka boken.

J'aime 1–4 har utkommit!

 

Studentmaterial

J'aime 1 franska

J’aime 1 lämpar sig för åk 8 och 9 och kurserna 1 och 2 i B3-franska i gymnasiet.

Välkommen med på en resa med ett internationellt kompisgäng där du lär känna den fransktalande världen. J’aime 1 tar dig med på sommarsemester till Bretagne vid Atlantkusten i västra Frankrike. Du får gå på musikfestival med Markus, Gaela och Ali. Du lär dig ge kindpussar på franskt vis och steka äkta plättar på från Bretagne.

När skolan börjar är det dags för Ali att åka tillbaka till sin hemstad Paris. Du kommer lätt med tunnelbanan till butiker, hem till din kompis eller till de olika sevärdheterna i Paris. Man kan åka tåg till Bryssel, Belsgiens huvudstad, där Alis syster Aisha bor. Vad tror du Aisha har planerat för helgen…?

Bekanta dig med J’aime 1!

J’aime 1 Ljudfiler för eleven, mp3

J’aime 1 Ljudfiler för eleven, applikation

Läs mer

J'aime 2 franska

J’aime 2 lämpar sig för kurserna 3 och 4 i gymnasiets B3-program.

J’aime 2 handlar om ett internationellt utbytesprojekt med temat lycka. Du lär känna både ungdomar som studerar franska och franskspråkiga unga från Martinique, Québec, Frankrike och Portugal. Ni gör tillsammans upp planer för ett utbyte och funderar på vad det ska innehålla.
På besöket i södra Frankrikes härliga landskap i Provence och på franska rivieran får du öva din franska. När de kommer på svarsvisit till Finland kan du presentera Finlands huvudstad och din egen hemort. På resor händer allt möjligt och kulturskillnader möter man bäst med humor. En romans verkar också hänga i luften…

Bekanta dig med J’aime 2!

J’aime 2 Ljudfil (mp3, pakattu .zip-tiedosto)

J’aime 2 Ljudfilens innehållsförteckning

J’aime 2 Ljudfil (applikation)

Läs mer
J'aime 3 franska

J'aime 3 franska

J’aime 3 lämpar sig för kurserna 5 och 6 i gymnasiets B3-program.

J’aime 3 är en resa i välmåendet och kultur. Du funderar på det som är viktigt i en ung människas liv: vänskap, familjeliv, den egna identiteten och självständighet. Dessutom finns här teman som behandlar pengar, levnadssätt och välmående.
Du får dyka in i det mångsidiga franskspråkiga medie- och kulturutbudet i världen. Det finns filmer, böcker, tidningar, musik, spel, teater, bildkonst och cosplay. Du får njuta av det som är franskt, allt från kultur till humor, spänning, skräck, romantik, fantasy eller science fiction.

J’aime 3 har utkommit!

J’aime 3 Ljudfiler (mp3, pakattu .zip-tiedosto)
J’aime 3 Ljudfiler (applikation)

Läs mer
J'aime 4 franska

J'aime 4 franska

J’aime 4 lämpar sig för kurserna 7 och 8 i gymnasiets B3-program.

Dina studier med J’aime-serien i franska är redan på slutrakan!
J’aime 4 behandlar studier, yrkesval och arbetsliv nu och i framtiden: Hur ska man berätta om bänkskuddardagen (penkis) till en franskspråkig vän? Hurdana egenskaper och studier krävs för ditt drömjobb? Vilka yrken kommer det att finnas i framtiden? Efter gymnasiet kommer dina kunskaper i franska att ge dig fina möjligheter.
J’aime 4 tar också upp vår planets framtid. Oberoende om du trivs i storstadens puls eller njuter av lugnet i en bergstrakt eller av livet på en segelbåt på havet, kan du med dina vardagliga val påverka framtiden. Du kan vara med om att se till att maten räcker till alla och bidra till att världen inte ska drunkna i plast. I J’aime 4 får du bekanta dig med samhälleliga ämnen, till exempel med invandrarungas liv i Frankrike, med yttrandefrihet, med företagsamhet och med kvinnans ställning i det fransktalande Afrika.

J’aime 4 har utkommit!

J’aime 4 Ljudfiler (mp3, pakattu .zip-tiedosto)
J’aime 4 Ljudfiler (applikation)

Läs mer

Lärarmaterial

Digitalt material för läraren

Det digitala lärarmaterialet innehåller pedagogiska tips, tilläggsuppgifter och facit till uppgifterna i boken. I lärarmaterialet finns också digiboken med alla dess ljudfiler och filmklipp.

J’aime 1, 2 och 3 digitala lärarmaterialet har utkommit!

 

Bedömningsmaterial

Till serien hör bedömningsmaterial för varje kurs. Bedömningsmaterialet består av redigerbara provuppgifter i word-format, abitti-prov eller digiprov. De mångsidiga provuppgifterna består av uppgifter där vokabulär, grammatik, kulturkännedom, produktion, läs- och hörförståelse samt uttal testas.

De redigerbara wordproven består av text- och ljudfiler (inte videor och videouppgifter). Läraren kan redigera uppgifterna och flytta dem till andra plattformar, så som t.ex. Abiitti.

J’aime digiprov innehåller uppgifter av samma slag som i de kommande elektroniska studentproven. De utvecklar också mångsidigt färdigheter som behövs inför de elektroniska studentproven. I digiproven finns förutom uppgifterna i word-proven även videor och uppgifter gällande dem.

Abitti-proven består av samma provuppgifter som i digiproven och de redigerbara word-proven (inte videon och videouppgifter). Läraren kan redigera uppgifterna. Uppgifterna är sammanställda i ett färdigt paket som läraren lätt kan föra in i Abitti-plattformen.

Du kan köpa bedömningsmaterial från Otavas nätbutik med skolans egna inloggningskoder eller via Kirjavälitys.

Läs mera om Otavas digiprov här>

Författare

Hanna Heikkilä

Nina Kivivirta

Tarja Kuikka

David Mauffret

Catherine Métivier

Susanna Paavonen

Anne Riippa

Jannika Sarimo

Tarja Virtanen

Hanna Ylikitti

Erha Schunk