J’aime franska (B2 och B3)

Ett nytt läromedel till B2/B3-franska!

J’aime är en ny serie i franska för åk 7–9 (B2) och gymnasiet (B3). Serien följer den nya läroplanen. De två första kurserna finns i samma bok, J'aime 1, som har utkommit.

Läs mera om J'aime 2 för gymnasiet här!

J’aime är autentisk
Stommen i läromedlet består av aktuella och relevanta autentiska texter och ett videomaterial som utgår ungdomarnas intressen och behov. I de kommunikativa aktiviteterna får ungdomarna öva grammatik och vokabulär som behövs i praktiska vardagssituationer. Det finns gott om övningar där ungdomarna får lyssna och öva på uttal.

J’aime lär dig att lära dig
I J'aime framgår lärandemålen tydligt och motiverar ungdomarna att studera vidare. Stor vikt läggs på att systematiskt öva studieteknik och ta in den kunskap ungdomarna har från andra språk.

J’aime 1 utkommer både tryckt och digitalt
• Utöver de texter som finns i den tryckta boken innehåller digiböckerna även ljud och interaktiva övningar.
• I digiböckerna finns ett videomaterial med videosnuttar från franskspråkiga länder.
• Studerandenas mp3-ljudfiler finns att ladda ner på Otavas webbsida för dem som använder den trycka boken.

J'aime 1 har utkommit!

Elevmaterial

Elevmaterialet har utkommit både tryckt och digitalt.

J'aime 1 franska

Välkommen med på en resa med ett internationellt kompisgäng där du lär känna den fransktalande världen. J’aime 1 tar dig med på sommarsemester till Bretagne vid Atlantkusten i västra Frankrike. Du får gå på musikfestival med Markus, Gaela och Ali. Du lär dig ge kindpussar på franskt vis och steka äkta plättar på från Bretagne.

När skolan börjar är det dags för Ali att åka tillbaka till sin hemstad Paris. Du kommer lätt med tunnelbanan till butiker, hem till din kompis eller till de olika sevärdheterna i Paris. Man kan åka tåg till Bryssel, Belsgiens huvudstad, där Alis syster Aisha bor. Vad tror du Aisha har planerat för helgen…?

Bekanta dig med J’aime 1!

J’aime 1 Ljudfiler för eleven, mp3

J’aime 1 Ljudfiler för eleven, applikation

Läs mer

Lärarmaterial

För J’aime 1 franska finns ett digitalt material för läraren, bedömningsmaterial samt digiprov.

J’aime 1 digitalt material för läraren

Det digitala lärarmaterialet innehåller pedagogiska tips, tilläggsuppgifter och facit till uppgifterna i boken. I lärarmaterialet finns också digiboken med alla dess ljudfiler och filmklipp.

För dig som tar i bruk läromedlet hösten 2017 är lärarmaterialet gratis 1.8.2017–31.7.2018. Materialet används via Otavas lärarrum på adressen www.otava.fi/lararrum. Förmånen aktiveras automatiskt på basen av de beställningar skolan gjort, ta kontakt med laromedel@otava.fi om din skola inte har fått tillgång till materialet.

Bedömningsmaterial kurs 1 och 2

Till serien hör bedömningsmaterial för varje kurs. Bedömningsmaterialet består av redigerbara provuppgifter i word-format eller digiprov. De mångsidiga provuppgifterna består av uppgifter där vokabulär, grammatik, kulturkännedom, produktion, läs- och hörförståelse samt uttal testas.

De redigerbara wordproven består av text- och ljudfiler (inte videor och videouppgifter). Läraren kan redigera uppgifterna och flytta dem till andra plattformar, så som t.ex. Abiitti.

J’aime digiprov innehåller uppgifter av samma slag som i de kommande elektroniska studentproven. De utvecklar också mångsidigt färdigheter som behövs inför de elektroniska studentproven. I digiproven finns förutom uppgifterna i word-proven även videor och uppgifter gällande dem.

Du kan köpa bedömningsmaterial från Otavas nätbutik med skolans egna inloggningskoder eller via Kirjavälitys.

Läs mera om Otavas digiprov här>

  • J’aime kurs 1 digiprov har utkommit!
  • J’aime kurs 2 digiprov utkommer våren 2018.