Med Forum är det tryggt att påbörja undervisningen i samhällslära i åk 4–6. Materialet är mångsidigt och uppmuntrar eleverna att följa med och intressera sig för aktuella händelser i samhället.
Serien är differentierad. Elever på olika kunskapsnivåer kan lätt ta del av innehållet. Det finns många uppgifter och övningar, som stöder lärande i grupp. Innehållet i läromedlet tar avstamp i elevernas vardag och hjälper eleverna att strukturera kunskap och lära sig om samhället. I lärarhandledningen finns det tips på olika arbetssätt och integreringsmöjligheter, som stöder fenomenbaserat lärande i samhällslära.
Forum följer de nya läroplanerna som trädde i kraft 2016. Läs mer >
I Forum Samhällslära I står närmiljön, Finland och olika slags finländare, ett tryggt liv, medier och unga konsumenter i fokus. Läroboken har läs och lär-uppslag som introducerar det tema som ska behandlas i klass. Samhällslära och olika fenomen i samhället beskrivs med förtydligande exempel, som eleven lätt kan sätta sig in i.
Forska och öva-uppslaget visar på olika sätta att se på fenomen. Forska och öva-uppslaget följer den nya läroplanens rekommendationer om funktionellt lärande, där eleven aktivt ska producera och få kompetens i multilitteracitet.
Bekanta dig med modellsidor ur boken!
Läs merArbetsboken i Forum Samhällslära I har strukturerade uppslag där övningarna och arbetsuppgifterna stöder läsandet och hjälper eleven att förstå och repetera innehållet i kapitlen. Det finns övningar som tränar läsning av bilder, diagram och kartor. I arbetsboken finns också tilläggsuppgifter och en loggbok för lärande.
Läs merI Forum Samhällslära II ligger fokus på rättigheter och skyldigheter, fattandet av gemensamma beslut, konsumtionsvärlden samt service och arbetsliv. På samma sätt som i Forum samhällslära I, finns det läs och lär-uppslag och forska och öva-uppslag. På forska och öva uppslagen i den här läroboken betonas funktionalitet, multilitteracitet och gemensamma aktiviteter. En lärarhandledning med integrationsidéer och arbetsätt hör också till.
Bekanta dig med modellsidor ur boken!
Läs merArbetsboken i Forum samhällslära II har strukturerade uppslag där övningarna och arbetsuppgifterna stöder läsandet och hjälper eleven att förstå och repetera innehållet i kapitlen. Det finns övningar som tränar läsning av olika typer av bilder. I arbetsboken finns också differentierade tilläggsuppgifter. Det har reserverats utrymme i boken för elevens självvärdering efter varje kunskapsområde.
Läs merForum Samhällslära finns också som en sammansatt bok, det vill säga bok I och bok II i samma pärmar. Den här är tänkt för de skolor som undervisar samhällslära på ett år.
Läs merLärarhandledningen ger idéer för hur undervisningen kan integreras med andra ämnen och här finns också tips på arbetssätt som kan blåsa extra liv i lektionerna.
Lärahandledningen bjuder på
Lärarhandledningen finns både tryckt och digitalt.
Eenariina Hämäläinen är från Tammerfors och lektor i historia, filosofi, livsåskådning och lärare i samhällslära vid Tampereen yhteiskoulu.
Läs merAntti Kohi är lektor i historia, samhällslära och kommunikation. Han är från Helsingfors och undervisar vid Ressun lukio.
Läs merKimmo Päivärinta undervisar i historia och samhällslära i Koillis-Helsingin lukio.
Läs merSimo Turtiainen är klasslärare med inriktning på historia och arbetar i Tammerfors.
Läs merVesa Vihervä är rektor vid Mäkelänrinteen lukio i Helsingfors.
Läs merÖversättning: Gunilla Stenfors
Sakgranskning: Charlotta Hilli
Länder, flaggor och berättelser
En lekfull simulation: FN:s generalförsamling
Ordna ”FN:s generalförsamling”, en lekfull simulation där världens länder funderar på hur alla människor i världen skulle ha det bra att vara.