Forum 5 ja 6 (OPS 2016)

Historian oppimateriaalisarja luokille 5 ja 6

Historiasta on helppo innostua, kun historian ihmeelliset kertomukset heräävät eloon Forum-sarjassa. Innostavien kirjojen kerronnallinen teksti, jännittävä kuvitus ja mielenkiintoiset tapaustutkimukset houkuttelevat oppilaat mukaansa harjoittelemaan historian taitoja.

Forumin avulla eriyttäminen on helppoa ja historian taidot tulevat jokaiselle tutuksi. Aikakauden arvoitusten kautta jokainen pääsee toimimaan historian tutkijana.

Forum tempaisee lukijansa historian pyörteisiin. Kirjassa on huomioitu suurten historiallisten muutosten lisäksi tavallisen ihmisen arki iloineen ja murheineen. Teksti on selkeää ja kuvitus värikästä: Forum tarjoilee lukijalle maistuvan annoksen historiaa.

 

Forum noudattaa uutta opetussuunnitelmaa.
Lue lisää >

Katso hinnat ja tilaustiedot tästä >

Katso käyttäjäedut tästä >

Sarja saatavilla myös ruotsiksi tästä >

Forum 5 ja 6 (OPS 2016)

Oppilaan materiaalit

Forum 5 ja 6 digikirjat

Digikirjat tarjoavat painettujen oppikirjojen laadukkaan sisällön (teksti, kuvat) digitaalisessa muodossa. Oppikirjan tekstit voi myös kuunnella ja kuvia tarkastella suurempina, mikä helpottaa eriyttämistä. Kirjojen tärkeimmät käsitteet on koottu helppokäyttöiseen sanastoon. Aineistot toimivat kaikilla päätelaitteilla.

Forum 5 ja 6 digitehtävät

Digitehtävät sisältävät painettujen harjoituskirjojen aineistot digitaalisessa muodossa. Avoimiin tehtäviin voi vastata kirjoittamalla tai äänittämällä. Oppilas saa välittömän palautteen ja pisteet tekemistään tehtävistä ja voi näin seurata edistymistään.

Forum 6 sähköinen oppilaan aineisto

Elämyksellinen sähköinen oppilaan aineisto sisältää jaksokohtaiset tehtävät, joita oppilas voi tehdä itsenäisesti. Osa tehtävistä on jaettu tasoihin, mikä mahdollistaa eriyttämisen. Aineisto toimii tietokoneella ja tabletilla. Voit tilata aineiston Otavan verkkokaupasta koulusi tunnuksilla.

Forum 5 historia

Forumilla olet historian tapahtumien keskipisteessä. Mieleenpainuvien kertomusten kautta saat mahdollisuuden eläytyä menneisyyden tapahtumiin. Samalla toimit myös historiantutkijana ja yrität selvittää aikakauden arvoituksia. Miksi kreikkalaiset urheilijat juoksivat alasti? Mitä seurauksia Tutankhamonin haudan avaamisella oli? Historian opiskelu antaa valmiudet ymmärtää ihmisiä ja maailmaa, jossa elät. Lähde seikkailulle menneisyyden kiehtovaan maailmaan!

Näytesivut

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Forum 5 historian harjoituksia

Forum-harjoituskirjat ohjaavat oppilasta tekstin ymmärtämiseen ja huomioivat tutkivan oppimisen periaatteet. Jokaisella aukeamalla on tekstiä avaavien ja tekstin ymmärtämistä helpottavien tehtävien lisäksi toiminnallisuutta. Oppilaat pääsevät itse tutkimaan historiaa myös Taitava tutkija -aukeamilla, joilla kerrataan opittua ja harjoitellaan historian taitoja.

Näytesivut

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Forum 6 historia

Forumilla olet historian tapahtumien keskipisteessä. Mieleenpainuvien kertomusten kautta saat mahdollisuuden eläytyä menneisyyden tapahtumiin. Samalla toimit myös historiantutkijana ja yrität selvittää aikakauden arvoituksia. Oliko Robin Hood oikeasti olemassa? Keitä olivat Kolumbus, Michelangelo ja Galilei? Miksi päreet paloivat suomalaisessa maalaistalossa? Mitä seurauksia Ranskan vallankumouksella oli? Historian opiskelu antaa valmiudet ymmärtää ihmisiä ja maailmaa, jossa elät. Lähde seikkailulle menneisyyden kiehtovaan maailmaan!

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Forum 6 historian harjoituksia

Tervetuloa Forumin harjoitusten pariin! Forum 6 Historian harjoituksien avulla opit perusasiat. Sen lisäksi opiskelet taitavan tutkijan menetelmiä, eläydyt menneisyyden tapahtumiin ja arvioit lähteiden todenperäisyyttä. Historian opiskelu avaa valmiudet ymmärtää ihmisiä ja maailmaa, jossa elät. Lähde seikkailulle menneisyyden kiehtovaan maailmaan!

Saatavilla myös digikirjana.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Forum 5 ja 6 digiopetusaineistot 

Helppokäyttöiset opettajan digiopetusaineistot ovat runsas kokonaisuus oppitunnin elävöittämiseksi.

Digiopetusaineistot sisältävät:

 • oppikirjojen valokuvia ja piirroskuvia, joita tutkitaan kuvan aiheeseen liittyvien kysymysten, pohdintojen ja selitysten avulla
 • oppikirjojen ja  harjoituskirjojen vastaukset
 • oppitunnille sopivaa lisä- ja kertausmateriaalia
 • lukukohtaiset taulukuvat
 • oppikirjojen opetustekstit ääneen luettuina luvuittain
 • opettajan oppaat ja opettajan liitteet PDF-versioina
 • oppikirjojen aiheita havainnollistavia videoita
 • PDF-muotoiset kokeet mallivastauksineen sekä koetyökalun, jolla opettaja voi laatia yksilöllisiä kokeita ryhmälle tai yksittäiselle oppilaalle.

Tutustu veloituksetta Forumin sähköisiin opetusaineistoihin 30 päivän ajan Otavan Opepalvelussa!

Opettajan oppaat

Helppokäyttöisissä opettajan oppaissa on

 • vinkkejä oppituntien kulkuun
 • taustatietoa
 • työtapavihjeitä
 • taulukuvia
 • kuvien ja tekstien avauksia
 • oppikirjan tehtävien mallivastaukset
 • kokeet
 • kokeiden vastaukset.
Lue lisää

Forum 5 ja 6 harjoituksia vastaukset

Forum 5 ja 6 harjoituksia vastaukset ovat tilattavissa erillisinä pdf-tiedostoina Otavan verkkokaupasta koulusi tunnuksilla.

Lue lisää

Lisämateriaalit

Forum draamatyötapoja historiaan ja yhteiskuntaoppiin

Kirja sisältää valmiita draamallisia tehtäviä peruskoulun kaikille luokille, joilla opiskellaan historiaa ja yhteiskuntaoppia.

Draamallinen työskentely oppitunnilla ei ole vain oppitunnin elävöittämistä ja tunnin toiminnallistamista vaan etupäässä opiskeltavien asioiden tutkimista ja tiedon soveltamista käytäntöön. Kirjassa on mukana ohjeet niin opettajille kuin oppilaillekin sekä ideoita tehtävien purkuun. Kirjan draamamenetelmät ovat helposti sovellettavissa myös muihin aihepiireihin.

Tekijät: Inkeri Ahvenisto ja Anuleena Kimanen

Lue lisää

Oppikirjailijat

Kimmo Päivärinta

Olen Kimmo Päivärinta Helsingin medialukiosta. Olen tehnyt historian oppikirjoja alakoulusta lukioon sekä lukion yhteiskuntaopin oppikirjoja. Opettajana olen ollut jo 17 vuotta. Perheeseeni kuuluu kolme tyttöä ja kolme kissaa. Nuorin lapsistani on kolmannella luokalla ja vanhin on jo ylioppilas. Ruuanlaitto, ulkoilu, hiihto ja palapelin teko ovat lempipuuhiani. Alakoulun historian Forum Team on ollut todellinen Dream Team.

Lue lisää

Kati Solastie

Olen Kati Solastie Helsingistä. Toimin luokanopettajana Suutarilan ala-asteen koulussa ja työuraa opettajana on kertynyt 23 vuotta. Eri oppikirjasarjojen ja muun oppimateriaalin teossa on vierähtänyt 13 vuotta, koulutushommiakin on tullut tehtyä useampana vuonna.
Oppikirjatyön parasta antia ovat ammatilliset aikuiskontaktit. Harvoin tulee pohtineeksi oppimista, opettamista ja opettajuutta niin kuin muiden oppikirjailijoiden ja kustannustoimittajien kanssa, väittelykään ei ole ollut meille vierasta. Kokouksen jälkeen palaan taas omaan luokkaani virkistyneenä ja innoissani – kahden työn tekemisestä huolimatta. Työryhmässä vuorovaikuttaminen antaa energiaa!
Perheeni, eli kaksi murrosikäistä tytärtä ja kärsivällinen puoliso, pitävät huolen siitä, että oma koti on kullan kallis.

Lue lisää

Simo Turtiainen

Nimeni on Simo Turtiainen. Olen kolmekymppinen historiaan erikoistunut luokanopettaja Tampereelta. Tällä hetkellä toimin opettajana Nokialla Myllyhaan koulussa. Perheeseeni kuuluu vaimo, kaksi pientä tytärtä ja vilkas koira, joten tohinaa riittää niin töissä kuin kotonakin. Oppikirjailijana toivon tuovani tuoreita ajatuksia ja työtapoja historian tunneille. Mukavia hetkiä Forumin parissa!

Lue lisää