Manner (LOPS 2016)

Lukion maantiede

Uudistunut Manner vastaa uutta opetussuunnitelmaa. Mukana on kaikki opetussuunnitelman aihekokonaisuudet paikannimistöstä geomediaan. Uudistuksessa on huomioitu myös käyttäjien antama palaute.

Manner on ajankohtainen, inspiroiva ja nuorta lähellä oleva maantieteen oppimateriaalisarja. Mukana on kootusti ajantasaista tietoa ympäristöasioista, maailman tilasta ja mahdollisuuksista. Mantereen laadukas kuvitus innostaa nuorta maantieteen pariin. Kuvat kytkeytyvät käsiteltävään asiaan, havainnollistavat ilmiöitä ja edistävät oppimista.

Kaikki kurssit ilmestyvät sekä painettuina että digikirjoina.

Sarjaan kuuluu myös digikokeet, jotka auttavat valmistamaan sähköiseen yo-kokeeseen. Lue lisää: otava.fi/digikokeet

Tutustu Manner-digikirjan demoon >

Manner (LOPS 2016)

Opiskelijan materiaalit

Opiskelija voi valita oppikirjan tilalle samansisältöisen digikirjan. Digikirjat sisältävät mm. videoita, animaatioita ja äänitettyjä tekstejä. Opettajat ja opiskelijat ovat olleet mukana kehittämässä digikirjojamme. Jatkamme kehitystyötä palautteen perusteella. Uudet ominaisuudet päivittyvät myös ostettujen digikirjojen käyttölisensseihin.

Lue lisää Otavan digikirjoista ja tutustu opastusvideoon osoitteessa: www.otava.fi/digikirjat.

Manner 1 Maailma muutoksessa (GE1)

Kaikille opiskelijoille pakollisen kurssin oppimateriaali, Manner 1 Maailma muutoksessa (GE1) perehdyttää muuttuvan maailman tarkasteluun. Oppikirjassa käsitellään globaaleja riskialueita luonnon, ympäristön ja ihmiskunnan näkökulmista. Kurssi käsittelee myös maailmassa tapahtuvaa myönteistä kehitystä ja mahdollisuuksia hillitä, varautua ja ennakoida erilaisia riskejä. Kurssilla pohditaan esimerkiksi, miten voidaan ennakoida ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviä sään ääri-ilmiöitä ja miten sopeudutaan megakaupunkien kasvuun.

Katso näytesivut täältä.

Lue lisää

Manner 2 Sininen planeetta (GE2)

Manner 2 Sininen planeetta (GE2) tutustuttaa opiskelijat ajantasaisten tekstien sekä upeiden kuvien avulla luonnonmaantieteen maailmaan. Luonnonmaantiede tarkastelee luonnonjärjestelmiä sekä ihmisen ja luonnon välistä alueellista vuorovaikutusta. Näitä tietoja tarvitaan, jotta voi ymmärtää luonnossa tapahtuvien prosessien syy-seuraussuhteita ja ympäristönmuutokseen liittyviä kysymyksiä. Manner innostaa katsomaan maailmaa uudesta näkökulmasta.

Katso näytesivut täältä.

Lue lisää

Manner 3 Yhteinen maailma (GE3)

Manner 3 Yhteinen maailma (GE3) tutustuttaa opiskelijat ajantasaisten tekstien sekä upeiden kuvien avulla ihmismaantieteen maailmaan: ihmisen toimintaan, väestön jakautumiseen, muuttoliikkeeseen ja pakolaisuuteen, kaupungistumiseen sekä energiavarojen jakautumiseen, talouteen ja maailmankauppaan. Oppikirja on käytössäsi elokuussa 2017, digikirja ja muut digitaaliset materiaalit syyskuussa.

Lue lisää

Manner 4 Geomedia (GE4)

Geomediaan keskittyvä Manner 4 on käytössäsi tammikuussa 2018.

Lue lisää

Opettajan materiaalit

Digiopetusaineisto

Digiopetusaineisto tukee vahvasti opetuksen suunnittelua ja toteutusta. Aineiston rungon muodostaa kyseisen kurssin Manner-digikirja. Animaatiot, graafit, opetusvinkit, videot ja tehtävämonisteet auttavat havainnollistamaan kirjan asioita. Digiopetusaineistossa on mm. yksityiskohtaiset ohjevideot uusien ylioppilaskokeiden työkaluihin. Helppokäyttöisessä aineistossa on myös oppikirjan tehtävien vastaukset.

Opettaja saa digiopetusaineiston lisenssin käyttäjäetuna, kun kurssin kirja tai digikirja on koulun kirjalistalla. Digiopetusaineisto on opettajan käytössä Otavan Opepalvelussa.

  • Manner 1 digiopetusaineisto, tuote on ilmestynyt
  • Manner 2 digiopetusaineisto, tuote on ilmestynyt
Lue lisää

Digikokeet

Manner-sarjan tuoteperheen kuuluu myös digikokeet, jotka harjoittavat monipuolisesti sähköisissä yo-kirjoituksissa tarvittavia taitoja. Digikokeet sisältää sisältävät runsaasti erilaisia tehtäviä, joilla katetaan sähköisen ylioppilaskokeen tehtävätyypit. Koetehtävissä tarvitaan myös geomediataitoja.

Digikokeet voi ostaa Otavan verkkokaupasta koulun tunnuksilla tai Kirjavälityksestä.

Lue lisää Otavan digikokeista täältä!

  • Manner 1 digikokeet, tuote on ilmestynyt
  • Manner 2 digikokeet, tuote on ilmestynyt
Lue lisää

Oppikirjailijat

Nina Brander

Nina työskentelee opettajana Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa ja hänet on valittu vuoden 2012 biologian ja maantieteen opettajaksi. Innovatiivinen Nina on kiinnostunut erilaisista oppimisympäristöistä ja mukana mm. BMOL:n maantieteen olympialaistyöryhmässä sekä Opetushallituksen opetussuunnitelman perusteiden 2016 uudistamisessa.

Lue lisää

Sina Hiekka

Sina on opettajana Turun Puolalanmäen lukiossa ja Klassillisessa lukiossa. Opetuskokemusta on kertynyt myös peruskoulusta, valmennuskursseilta sekä Turun yliopiston lasten tiedeleireiltä. Idearikas Sina on tehnyt Otavalle sekä maantieteen että biologian oppimateriaaleja. Lisäksi Sina on mukana BMOL:n maantieteen preliminäärityöryhmässä.

Lue lisää

Arttu Paarlahti

Arttu on yliopisto-opettaja Helsingin Yliopistossa geotieteiden ja maantieteen laitoksella. Työkseen Arttu opettaa opiskelijoita laatimaan karttoja ja ymmärtämään geoinformatiikan perusteita. Työnsä ohella hän laatii karttoja ja kaavioita tieteellisiin julkaisuihin ja tietokirjoihin sekä toimii ylioppilastutkintolautakunnassa kuvatuotannosta vastaavana jäsenenä.

Lue lisää

Christina Ruth

Christina opettaa maantiedettä ja biologiaa Tölö gymnasiumissa Helsingissä. Hän on tehnyt maantieteen oppimateriaaleja aikaisemminkin ja on mukana mm. OPH:n kautta kansainvälisessä sähköisten kurssimateriaalien arviointityössä. Erilaisista maantieteen projekteista ja vankasta opetuskokemuksesta Christina ammentaa aineksia oppimateriaalien työstämiseen.

Lue lisää

Olli Ruth

Olli on yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksella. Ollin erikoisalaa ovat vesien tutkimukseen liittyvät aiheet, mutta hän toimii myös monissa maantieteen opetukseen liittyvissä tehtävissä esimerkiksi ylioppilastutkintolautakunnassa ja maantieteen olympialaistyöryhmässä.

Lue lisää