Otavan valmennustarjonta vastaa tulevaisuuden koulun tarpeisiin. Valmennuksia on niin koulun yhteistyön lisäämiseen, johtoryhmätyöskentelyn tehostamiseen kuin oppimiskulttuurin kehittämiseen. Tutustu tarjontaamme ja pyydä tarjous!
Kuvaus: Fasilitoidun ja digitaalisesti tuetun valmennuksen aikana koulun johtoryhmä ja tiimivastaavat mallintavat ja määrittelevät yhdessä jaetun johtajuuden käytänteet. Prosessi sopii hyvin mm. yhtenäiskouluille ja isommille yksiköille, joissa koulun toiminta- ja johtamiskulttuuria halutaan kehittää vahvempaan ja yhteisöllisempään suuntaan.
Kuuntele lisää aiheesta
Sisältö: Valmennus alkaa rehtorin ja johtoryhmän haastatteluilla, jonka jälkeen jokainen osallistuja saa ennakkovalmistautumisen tueksi itseopiskelumoduulin. Aloitustyöpajassa mallinnetaan nykytilan kehittämiskohteet ja tulevaisuuden tahtotila jaetun johtamisen käytänteille.
Kesto: Lähivalmennusten kesto on 3-6 tuntia / kerta ja valmennuskokonaisuus vaihtelee muutamasta kuukaudesta kokonaiseen lukuvuoteen. Lähitapaamisia on prosessin aikana 4-5 ja digivalmennukset tukevat itsenäistä työskentelyä koko valmennuksen ajan.
Tavoitteet:
Kuvaus: Valmennuksen aikana koulun tiimivastaavat mallintavat ja määrittelevät jaetun johtajuuden käytänteet yhdessä. Teknologian ja digitaalisen johtamisen hyvät käytänteet huomioidaan osana työskentelyä.
Kuuntele lisää aiheesta:
Sisältö: Prosessi alkaa rehtorin ja tiimivastaavien haastatteluilla, jonka jälkeen osallistujat valmistautuvat ennakkoon itseopiskelumoduulin avulla. Aloitustyöpajassa tutustutaan tiimien johtamisen perusteisiin (roolit, vastuu, yhteiset pelisäännöt) ja niiden suunnittelukäytänteisiin. Valmiit mallit, osaamisen jakaminen ja kokeneiden valmentajien hyvät käytänteet auttavat oman työn kehittämistä.
Kesto: Kokonaisuus sisältää 2-3 teemoitettua valmennuspäivää, joiden kesto on 3-6 h / kerta. Valmennukset toteutetaan muutaman kuukauden tai lukuvuoden aikana. Lähivalmennusten lisäksi digivalmennuksia itseopiskelumoduulein.
Tavoitteet:
Tiedot: 2 valmennuspäivää (4–6h / krt) + ennakkotehtävä, valmennus on koko työyhteisölle
Kuvaus: Rakenna koulusi uutta toimintakulttuuria Yhteistyön pelikirja -valmennuksen avulla. Pelikirjan avulla luot juuri sinun koulusi toimintakulttuuriin sopivia yhteistyön malleja. Yhteistoiminnallisesti sovittuihin pelisääntöihin on kaikkien yhteisön jäsenten helppo sitoutua. Valmennuksen keskeiset tavoitteet suunnitellaan yhdessä etukäteen.
Sisältö: Ennen työpajaa ennakkotehtävä valmennukseen osallistuville. Valmennuksen aikana koostetaan yhteiseen pelikirjaan pelisäännöt mm. yhteisistä suunnittelukäytänteistä ja vastuista, osaamisen jakamisesta, resurssien käytöstä oppitunneilla sekä yhtenäisistä teknologian käytön periaatteista.
Tavoitteet:
Tiedot: kesto: 4–6 h + ennakkotehtävä, kaikki tai osa koulun tiimeistä
Kuvaus: Tue ja kasvata opettajatiimiesi yhteisopettajuutta Yhteisopetuksen pelikirjan avulla. Pelikirja-valmennuksessa opettajatiimit pääsevät keskustelemaan avoimesti ja luomaan ohjatusti juuri tiimilleen sopivia yhteistyön ja yhteisopetuksen malleja. Yhteistoiminnallisesti sovittuihin pelisääntöihin on tiimin jäsenten helppo sitoutua.
Sisältö: Ennen työpajaa ennakkotehtävä valmennukseen osallistuville. Valmennuksen aikana tiimit sopivat ja koostavat tiimin pelikirjaan ohjatusti mm. yhteiset suunnittelukäytänteet, yhteiset oppitunti- ja arviointikäytänteet, käytettävät yhteisopetuksen mallit sekä oppimisessa käytetyn teknologian periaatteet.
Tavoitteet:
Tiedot: kesto 4–6 h + ennakkotehtävä
Kuvaus: Valmennuksen avulla muutat pysyvästi koulusi toimintakulttuuria. Yhteisopetuksen vaiheistetun polun ja yhteistä suunnittelua ohjaavan mallipohjan avulla työyhteisön vuorovaikutus lisääntyy ja yhdessä suunnittelu onnistuu.
Sisältö: Valmennuksen aikana opettajat suunnittelevat ohjatusti tiimeissä yhteisopetuksessa toteutettavan oppimiskokonaisuuden. Valmennuksen työtavat ja mallipohjat ohjaavat dokumentoimaan ja jakamaan yhteisopetuksen hyviä käytänteitä kollegojen kesken. Valmentajien jakamat käytännön kokemukset ja ideat auttavat ottamaan ensimmäisiä askeleita kohti yhteisopettajuutta.
Tavoitteet:
Tiedot: Neljä itseopiskelu– & ryhmäkeskustelumoduulia, 4 h työpaja koko työyhteisölle
Kuvaus: Arvioinnin vuosikello –valmennuskokonaisuus tukee pitkäkestoisesti yhtenäisen arviointikulttuurin luomista työyhteisössä, selkeyttää arviointikäytänteitä, lisää yhteistyötä arvioinnissa ja luo yhtenäisiä pelisääntöjä arvioinnin oikeudenmukaisuuden takaamiseksi. Otava tuottaa ajantasaisen arviointitiedon Suomen johtavilta asiantuntijoilta.
Sisältö: Neljä itseopiskelumoduulia toteutettuna koulun valitsemaan teknologiaympäristöön. Itseopiskelumoduulien tehtävät ohjaavat keskusteluun ja kokemusten ja näkemysten jakamiseen työyhteisössä. Työpajassa ohjataan valmiin mallipohjan avulla luomaan yhteisiä arvioinnin pelisääntöjä koko koululle.
Tavoitteet:
Tiedot: kesto 4 h, osallistujamäärä 10‒15 tiiminvetäjää
Kuvaus: Ota monialaisuus helposti ja vaivattomasti käyttöön Otavan valmiin oppimiskokonaisuuden ja valmennuksen avulla. Valitse kouluasi kiinnostava oppimiskokonaisuuden teema. MOK-valmennus tukee uuden toimintakulttuurin mukaista yhteissuunnittelua ja koulun teknologian käyttöä oppimistilanteissa.
Sisältö: Valittu MOK-aineisto koulun teknologiatoteutuksella. Valmennuksessa johdanto monialaisuuteen, valittuun kokonaisuuteen perehtyminen, materiaalin käyttöönotto ohjatusti, monialaisen viikon opetuksen suunnittelu
Tavoitteet:
Tutustu valmiisiin oppimiskokonaisuuksiin: Otavan valmiit oppimiskokonaisuudet -esitys ja Monialaista oppimista onnistuneesti -pdf.
Tiedot: kesto 4 h + ennakkotehtävä, osallistujamäärä 4‒8 kehittäjäopettajaa
Kuvaus: MOK-valmennus tukee uuden toimintakulttuurin mukaista yhteissuunnittelua ja koulun teknologian käyttöä oppimistilanteissa. Valmennuksessa opettajat saavat työkaluja ja valmiin pohjan OPS:in mukaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnitteluun ja käsikirjoittamiseen. Otavan valmentajat tukevat koulun tavoitteiden mukaisen kokonaisuuden suunnittelussa.
Sisältö: Ennen työpajaa ennakkotehtävä opettajatiimille. Työpajassa johdanto monialaisuuteen ja tulevaisuustaitojen harjoittamiseen, oppimiskokonaisuuden tavoitteiden asettaminen ja etenemisen lukitseminen, käsikirjoituspohjan käyttöönotto ohjatusti
Tavoitteet: