Pii-sarja raikastaa yläkoulun matematiikan opetuksen ja auttaa erilaisia oppijoita tekemään oivalluksia matematiikasta ja matemaattisesta ajattelusta. Aikaa kestävä sisältö ja 11 vuosiviikkotunnin mukainen rakenne tekevät Piin käyttämisestä helppoa. Pii tukee vaihtelevien työtapojen käyttöä ja mahdollistaa mm. toiminnallisen matematiikan ja tvt:n hyödyntämisen.
Ohjelmointia harjoitellaan Piissä kaikilla vuosiluokilla. Digikirjoihin ja digiopetusaineistoihin sisältyy ohjelmointiharjoituksia, jotka kytkeytyvät luontevasti matematiikan sisältöihin. Samalla opitaan käyttämään matematiikassa hyödyllisiä ohjelmia. Pii 9:ssä aiemmin opitut ohjelmoinnillisen ajattelun taidot yhdistetään keskeisiin ohjelmointikäsitteisiin ja -rakenteisiin.
Piin tuoteperhe muodostaa laajan ja helppokäyttöisen oppimateriaalikokonaisuuden. Digiopetusaineistot, digilisätehtävät ja digikirjat ovat kiinteä osa sarjaa. Piihin kuuluvat myös painetut opettajan aineistot.
Analytiikkapalvelun avulla oppilaiden edistymistä pääsee seuraamaan ryhmä- ja yksilötasolla sekä tehtäväkohtaisesti.
Pii on uusimman opetussuunnitelman mukainen. Lue lisää >
OPSin tavoitteet T1–T20 ja sisältöalueet S1–S6 Piissä >
Pii soveltuu 11 vvt:n tuntijakoon. Katso tästä, miten >
Oppikirjan yksi luku vastaa yhtä oppituntia. Teoria on tiivistä, mutta asiasisällöt ovat silti hyvin havainnollisia.
Oppikirjan luku sisältää teorian ja esimerkkejä, kolmentasoisia harjoitustehtäviä, kotitehtäviä ja pulman. Lisäksi useimmissa luvuissa on lahjakkaat oppilaat huomioiva ekstraosio. Jokaisen jakson päättää tiivistelmäsivu.
Oppikirjojen kuvitus pyrkii yhdistämään matematiikan luontevalla tavalla oppilaan arkielämään.
Pii-sarjan digirikasteet käytettävissäsi Otso-sovelluksella
Otso-sovelluksen avulla oppilas voi avata Pii-sarjan GeoGebra-simulaatiot suoraan oppikirjan sivulta. Otso-sovelluksen voi ladata veloituksetta sovelluskaupasta.
Yleisopetuksen oppikirjat saatavilla myös 1 vvt:n kokoisina jaksoniteinä
Jaksokohtaiset kirjat helpottavat opetuksen toteuttamista koulun oman opetussuunnitelman mukaisesti. Kukin kirja sisältää yhden jakson materiaalin, kotitehtävien vastaukset ja hakemiston.
Pii Luvut ja laskutoimitukset – Pii 7 jakso 1
Pii Luvuista kirjaimiin – Pii 7 jakso 2
Pii Pisteistä kuvioita ja kappaleita – Pii 7 jakso 3
Pii Mittoja ja pinta-aloja – Pii 8 jakso 1
Pii Prosentteja ja potensseja – Pii 8 jakso 2
Pii Funktioita ja yhtälöitä – Pii 8 jakso 3
Pii Tilastot ja todennäköisyys – Pii pii jakso 1
Pii Yhdenmuotoisuus ja trigonometria – Pii pii jakso 2
Pii Polynomeja ja yhtälöpareja – Pii 9 jakso 1
Pii Kuvioita ja kappaleita – Pii 9 jakso 2
Pii Kertausta – Pii 9 jakso 3
Pii digiopetusaineistot
Digiopetusaineistot ovat kätevä tapa elävöittää opetusta, havainnollistaa matematiikkaa ja tuoda TVT mukaan opetukseen. Oppikirjakohtaisten opetusaineistojen materiaaleihin kuuluvat mm.
Opetussuunnitelman perusteiden mukaisissa Pii E -oppikirjoissa on samat teoriasivut ja ensimmäiset tehtävät kuin vastaavassa yleisopetuksen oppikirjassa. Harjoitus- ja kotitehtävät tehdään joko kirjaan tai vihkoon. E-kirjan sivunumerointi noudattaa yleisopetuksen kirjan sivunumerointia.
E-oppikirjoja voivat käyttää yleistä, tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevat. Kirjat soveltuvat oppimateriaaleiksi yleisopetukseen integroiduille oppilaille, maahanmuuttajille, pienryhmille ja -luokille sekä muille tukea tarvitseville. E-oppikirjojen käyttö ei edellytä päätöstä erityisestä tuesta.
E-kirjan vastaukset ja yleisopetuksen kirjan ja E-kirjan tehtävien vastaavuudet löydät Opepalvelusta.
Martti Heinonen on toiminut pitkään ensin matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorina, ja sittemmin rehtorina yläkoulussa ja lukiossa Kiuruvedellä.
Erityisen kiinnostunut Martti on oppimista parantavista ja opetustyötä helpottavista toimintatavoista ja menetelmistä. Kiinnostava ja oppilaan kokemusmaailmasta lähtevä oppimateriaali on hänen mielestään keskeinen avain hyviin oppimistuloksiin.
Markus Luoma on matemaattisten aineiden lehtori, kouluttaja ja oppikirjailija. Tällä hetkellä hän opettaa Puropellon koulussa Turussa. Hän on myös toiminut kouluttajana esimerkiksi useissa MAOL ry:n koulutuksissa eri puolilla Suomea. Markus on ollut aikaisemmin tekemässä useita oppimateriaalisarjoja mm. Kerroin, Kantti ja Pii.
Leena Mannila on raumalainen matematiikan opettaja, jolla on kokemusta matemaattisten aineiden ja tietotekniikan opetuksesta peruskoulussa ja lukiossa. Hän on toiminut Rauman opettajankoulutuslaitoksessa matematiikan didaktikkona ja kehittää edelleen aktiivisesti matematiikan opetusta ja oppimista. Leena on MAOL ry:n puheenjohtaja ja Dimension edellinen päätoimittaja. Hän on ollut oppikirjailijana yli 10 vuotta.
Kati Rautakorpi-Salmio toimii matemaattisten aineiden opettajana Puolalan koulussa Turussa. Hänellä on kokemusta matematiikan opettamisesta eritasoisille ja -taustaisille oppilasryhmille sekä yläkoulussa että lukiossa. Kati on opettanut mm. maahanmuuttajia, ammatillisen perusopetuksen opiskelijoita sekä lisäopetusryhmiä
(10. luokka).
Timo on matemaattisten aineiden lehtori, kouluttaja ja oppikirjailija. Hän opettaa Pohjankartanon koulussa Oulussa. Timo on toiminut matematiikan OPS-työryhmän jäsenenä, Matematiikan päättöarvioinnin kriteerit -työryhmän jäsenenä ja toiminnallisen matematiikan kouluttajana Oulun Matikkamaassa. Timo on ollut mukana tekemässä useita oppimateriaalisarjoja, mm. alakoulun Tuhattaituri- ja Oivaltaja-sarjoja ja yläkoulun Pii-sarjaa.
Tommi opettaa pitkää matematiikkaa Kiuruveden lukiossa. Tommi on ollut pitkään mukana tekemässä yläkoulun ja lukion matematiikan oppimateriaaleja, mm. lukion Juuri-sarjaa ja yläkoulun Pii-sarjaa. Tommi innostuu erityisesti tehtävien kirjoittamisesta ja pyrkii löytämään niihin tuoreita ja aitoon arkeen liittyviä ideoita.
Timo Urpiola on ylöjärveläinen yläkoulun erityisopettaja, jolla on pitkä kokemus oppimisen ja koulunkäynnin tuen kehittämisestä, niveltämisestä ja koulun ulkopuolisesta opetuksesta. Hän on kirjoittanut oppikirjoja niin ala- kuin yläkouluun.