Ohjeet: Opepalvelu ylläpitäjälle

Opepalvelun ohjeet koulujen ylläpitäjille »

Tulostettava ohje Opepalvelun ylläpitäjille Opepalvelu – ylläpitäjän ohjeet

Oppilaslisenssien jakaminen oppilaille »

Oppilaat pääsevät käyttämään digitehtäviä Oppilaan maailmassa heti kun opettaja on jakanut oppilaslisenssit Opepalvelussa. Opettaja antaa oppilaille Avainkoodit tehtävien tekemiseen. Oppilaslisenssien jakaminen Uudessa Opepalvelussa

Kirjautuminen Opepalveluun »

Opepalveluun kirjaudutaan samoilla tunnuksilla joilla olet tähänkin asti Opepalveluun kirjautunut, ja myös kirjautumisosoite on sama https://opepalvelu.otava.fi/

Koulun tiedot »

Kaikki omaa oppilaitosta koskevat tiedot löytyvät Koulun tiedot –välilehdeltä. Huomaathan, että Koulun tiedot -välilehden alta löytyy neljä alasivua; perustiedot, tilaukset, opettajat ja luokat/oppilaat. Koulun tietoihin pääsee myös oikeasta yläreunasta, oman nimen vieressä olevien kolmen pisteen takaa aukeavan valikon kautta.

Rehtorit ja koulusihteerit ovat automaattisesti koulun ylläpitäjiä »

Kaikilla rehtoreilla ja koulusihteereillä on Opepalvelussa automaattisesti ylläpitäjätunnukset, eli he voivat vapaasti muokata koulun tietoja ja opettajalistoja, ja hyväksyä uusia opettajia koulun listalle.

Koulun ylläpitäjä hyväksyy opettajat Opepalveluun »

Koulun ylläpitäjä, eli rehtori, koulusihteeri tai muu nimetty ylläpitäjä hyväksyy opettajat Opepalveluun. Jos koulussa ei ole ylläpitäjää, ota yhteyttä Otavan asiakaspalveluun.

Tekniset vaatimukset ja laiteyhteensopivuus »

Digiopetusaineistojen ja sähköisten opetusaineistojen käyttöön tarvitaan internetyhteys. Offline-käyttö ilman verkkoyhteyttä ei ole mahdollista. Käyttöjärjestelmät: Windows, OSX, Linux Microsoft Internet Explorer versio 10 ja tätä uudemmat versiot Apple Safari versio 7 ja tätä uudemmat versiot Google Chrome ajantasaiset versiot sekä kaksi versiota alaspäin Safari 3 tai uudempi Mozilla Firefox ajantasaiset versiot sekä kaksi versiota alaspäin Microsoft […]

Opettajien vahvistaminen koulun opettajalistalle »

Koulun ylläpitäjä (rehtori, koulusihteeri tai muu ylläpitäjä) saa sähköpostiinsa viestin kun uusi opettaja haluaa liittyä koulun opettajalistalle. Hänet pitää käydä hyväksymässä Opepalveluun, jotta hän pääsee käyttämään koulun lisenssejä. Ylläpitäjätunnukset omaava henkilö hyväksyy opettajan Opepalvelussa > Koulun tiedot > Opettajat-välilehdellä klikkaamalla opettajan tietojen kohdalla Vahvista-painiketta.

Ylläpitäjäoikeuksien antaminen useammalle henkilöille »

Ylläpitäjänä toimiva henkilö (rehtori tai koulusihteeri) voi halutessaan valtuuttaa myös muuta henkilökuntaa ylläpitäjäksi. Jokaisella koululla voidaan vapaasti päättää ketkä ovat koulun ylläpitäjiä, eli myös kenelle tahansa opettajalle voi vapaasti lisätä ylläpito-oikeudet, jos useampi ylläpitäjä katsotaan tarpeelliseksi.

Ylläpitäjäoikeuksien lisääminen opettajalle »

Mikäli koululla on päätetty lisätä ylläpitäjäoikeudet myös joillekin opettajille, toimitaan näin: Nykyinen ylläpitäjä (rehtori tai koulusihteeri) avaa opettajalistan (Koulun tiedot > Opettajat) ja klikkaa kyseisen opettajan nimeä, jolloin opettajan tiedot aukeavat. Opettajan kohdalla voi näkyä useita kouluja, jos hän on useammalla koululla opettajana. Omaa koulua koskevalta riviltä klikataan Muokkaa-painiketta. Tämän jälkeen klikataan aktiiviseksi ”Oikeudet päivittää […]

Digimateriaalien tilaaminen koululle »

Opettaja/ylläpitäjä voi tilata Otavan digitaalisia materiaaleja (digiopetusaineistot, digikirjat, digitehtävät ja digikokeet) Kirjavälityksen Kouluväylän kautta tai Otavan verkkokaupasta. Tilattu aineisto on käytettävissä Opepalvelussa kahden arkipäivän kuluessa tilauksesta. Digitaalisia lisenssejä voi hankkia myös välittäjien kautta. Ladattavat tiedostot (esim. pdf) voit tilata Otavan verkkokaupasta oppilaitoksesi verkkokauppatunnuksilla tai Kirjavälityksestä. Verkkokauppatunnuksia voi tarvittaessa tiedustella Otavan asiakaspalvelusta.      

Näin saat tuotua oppilaiden tiedot Opepalveluun »

Opettajan tai koulun ylläpitäjän (rehtori tai koulusihteeri) pitää tuoda oppilaiden tiedot Opepalveluun, jotta oppilaille muodostuu Avainkoodi, jota käyttämällä oppilaat pääsevät jatkossa tekemään tehtäviä Oppilaan maailmassa. Oppilaiden tiedot lisätään seuraavasti: Kirjaudu Opepalveluun osoitteessa https://opepalvelu.otava.fi/ Valitse ylälaidasta kohta ”Koulun tiedot” ja sen alta välilehti ”Luokat ja oppilaat”. Jo olemassa olevan luokan oppilaita voi muokata tai lisätä klikkaamalla ”Muokkaa” -painiketta […]

Näin saat tuotua oppilaiden tiedot Opepalveluun Primus-järjestelmää hyödyntäen »

Tuo oppilastiedot Primus-järjestelmästä CSV-muotoisena tiedostona. Katso tai tulosta ohje tästä HUOM! Oppilaat käyttävät digitaalisia aineistoja aina Oppilaan maailman kautta.

Oppilaslisenssien/digitehtävien jakaminen oppilaille »

Oppilaat pääsevät käyttämään digitehtäviä Oppilaan maailmassa heti kun opettaja on jakanut oppilaslisenssit Opepalvelussa. Opettaja antaa oppilaille Avainkoodit tehtävien tekemiseen. Katso ohje oppilastietojen tarkistamiseen/päivittämiseen ja oppilaslisenssien jakamiseen Opepalvelussa tästä.

Näin vaihdat oppilaan Avaintunnuksen uudeksi »

Mikäli oppilaan Avaintunnus on hukkunut, joutunut vääriin käsiin tai se tuntuu hankalalta kirjoittaa, kannattaa tunnus vaihtaa. Opepalvelussa kohdassa ”Koulun tiedot” -> ”Luokat ja oppilaat” oppilaan avaintunnuksen edessä näkyy oranssi kierre-symboli. Symbolia painamalla saat vaihdettua yksittäiselle oppilaalle uuden avaintunnuksen. Huom! Sinun pitää olla ensiksi liittynyt luokan opettajaksi painikkeesta ”Liity luokan opettajaksi” jos et ole oppilaitoksen ylläpitäjä.

Lisenssien jakaminen kahdelle samannimiselle oppilaalle »

Jos luokallasi on etu- ja sukunimikaimat, voit erottaa oppilaat toisistaan lisäämällä heidän tietoihinsa toisen nimen. Voit lisätä nimen myös jälkikäteen napsauttamalla Toinen nimi -kohtaa oppilaan nimen kohdalla. Oppilaat voivat silti kirjautua Oppilaan maailmaan normaaliin tapaan, etunimen, sukunimen ja henkilökohtaisen avaintunnuksen avulla.

Opepalvelu ylläpitäjälle

Jos et saanut vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä!

Otavan asiakaspalvelu

asiakaspalvelu@otava.fi

Puh. 09 156 6800 (ma–pe 8–16)

Kirjavälityksen eHelpDesk -tukipalvelu

ehelpdesk@kirjavalitys.fi Puh. 010 345 1550 (ma–pe klo 7.30–20.30)

Digitaalisten oppimateriaalien käyttäjätukea peruskoulun ja lukion aineistoihin.

Etkö löytänyt vastannut kysymykseesi?

Voit selata kaikkia ohjeita tai hakea vastausta kysymykseesi