Opepalvelu

Näin saat käyttöösi digikirjat, digitehtävät ja digiopetusmateriaalit

Opettaja käyttää opettajan digiopetusmateriaaleja Opepalvelussa.

Näet koulullesi tilatut tai käyttäjäetuun kuuluvat digitaaliset materiaalit Opepalvelun Koulu-näkymän Tilaukset-osiossa, johon on listattu koulun voimassa olevat oppilas- ja koululisenssit, sekä umpeutuneet ja tulevan kauden lisenssit.

Aineistot näkyvät myös Opepalvelun Materiaalit-näkymässä.

Omat materiaalit -osiossa näkyvät tiliisi valitsemasi oppiaineen perusteella sinulle kohdistetut koulun materiaalit, joihin koululla on käyttöoikeus.

Koulun materiaalit -osiosta löytyvät kaikki ne materiaalit, joihin koululla on käyttöoikeus. Opettajat pääsevät kaikkiin koulun materiaaleihin riippumatta opettamastaan oppiaineesta.

 • Materiaaliin siirtyminen tapahtuu napauttamalla aineiston nimeä.
 • Osaan tuotteista on liitetty käyttöön oikeuttavia oheismateriaaleja (Muut materiaalit -osiossa). Tällöin materiaalin nimen edessä näkyvä numero kertoo oheismateriaalien kappalemäärän. Oheismateriaali-valikon saat auki napauttamalla numeroa.

Tutustu materiaaleihin -osiossa ovat materiaalit, joihin koululla ei ole käyttöoikeutta. Näihin materiaaleihin opettajalla on mahdollisuus tutustua ottamalla materiaali koekäyttöön 30 päivän ajaksi.

Lisenssien jakaminen oppilaille ja opiskelijoille

 • Oppilaslisenssien jako tapahtuu oppilaille ja opiskelijoille ryhmien hallinnan kautta Opepalvelun Ryhmät-näkymässä, jossa luodaan uusia ryhmiä, muokataan olemassa olevia sekä määritellään ryhmän käyttämät materiaalit.
 • Pääset luomaan uuden ryhmän + Lisää ryhmä -painikkeesta, joka löytyy Ryhmät-osiosta ja Etusivulta.
  • Aloita antamalla ryhmällesi nimi (vähintään 2 merkkiä).
  • Valitse tämän jälkeen ryhmän tyyppi. Valitse ryhmätyypin mukainen kurssi tai materiaali(t)
  • Peruskouluryhmä: peruskoulun materiaalien lisenssien jakaminen ja oppilaiden analytiikan seuraaminen
   • Voit liittää ryhmään ne materiaalit, joiden lisenssin haluat jakaa oppilaille. Voit määritellä haluatko jakaa lisenssin automaattisesti koko ryhmälle (”Jaetaan kaikille”, oletusvalinta) vai jaetaanko ne Tuotekoodilla (ota pois valinta) ryhmän yksittäisille oppilaille.
   • Mikäli opettaja on liittää ryhmään tuotekoodin avulla jaettavia lisenssejä, oppilaan on liityttävä Oppilaan maailmassa ensin ryhmään opettajan jakamalla ryhmäkoodilla. Vasta sen jälkeen hän ottaa lisenssin käyttöön lisäämällä tuotekoodin.
  • Lukioryhmä (LOPS16): kursseihin liittyvien tuotteiden analytiikan seuranta
   • Valitse se kurssi, joihin liittyvien tuotteiden analytiikkaa haluat seurata.
  • Opintojakso (LOPS21): lukiomateriaalien lisenssien jakaminen, analytiikan seuranta ja tuotteiden muokkaus
   • Voit liittää ryhmään
    1. ne LOPS21-materiaalit, joiden lisenssit haluat jakaa opiskelijoille. On mahdollista määritellä, haluatko jakaa lisenssin ryhmän kautta kaikille jäsenille (”Jaetaan kaikille”, oletusvalinta) vai jaetaanko ne Tuotekoodilla (ota pois valinta) yksittäisille opiskelijoille.
    2. sen materiaalin, jota haluat muokata ja/tai käyttää opintojakson opiskeltavana materiaalina.
    3. (tarvittaessa myös LOPS16-tuotteita)Huom. Mikäli opettaja on liittänyt ryhmään Tuotekoodin avulla jaettavia tuotteita (lisenssejä), opiskelijan on liityttävä ensin ryhmään opettajan jakamalla ryhmäkoodilla   + Liity ryhmään -painikkeen kautta ja sen jälkeen otettava tuote käyttöön Materiaalit-osiossa.

Oppilaan maailma – peruskoulun ryhmään liittyminen ja materiaalien käyttöönotto

Oppilas kirjautuu etunimi-sukunimi-Avainkoodi -tiedollaan Oppilaan maailmaan osoitteessa https://oppilas.otava.fi/#/login. Elokuusta 2021 lähtien voi myös kirjautua käyttäen MPASS-tunnusta.

 • Kirjautumisen jälkeen oppilas syöttää opettajalta saamansa Ryhmäkoodin tai Tuotekoodin oikeassa yläreunassa näkyvään kenttään ja napauttaa ”+ Lisää”
 • Mikäli opettaja on liittänyt ryhmään Tuotekoodin avulla jaettavia tuotteita (lisenssejä), oppilaan on liityttävä ensin ryhmään opettajan jakamalla ryhmäkoodilla ja sen jälkeen otettava tuote käyttöön opettajalta saamallaan Tuotekoodilla.
 • Kun oppilaat liittyvät Oppilaan maailmassa ryhmään opettajan jakamalla Ryhmäkoodilla, he saavat samalla käyttöönsä siihen liitetyt materiaalit.
 • Materiaali (lisenssi) tulee käyttöönotetuksi kun se avataan ensimmäisen kerran.

Opiskelijan maailma – digimateriaalin käyttöönotto ja opintojaksoon tai lukioryhmään liittyminen

Opiskelija kirjautuu tunnuksillaan Opiskelijan maailmaan osoitteessa https://opiskelija.otava.fi/login. Elokuusta 2021 lähtien opiskelija voi kirjautua Opiskelijan maailmaan vaihtoehtoisesti MPASS-tunnistautumisella.

Kirjautumisen jälkeen opiskelija voi liittyä ryhmiin Ryhmät-osiossa klikkaamalla oikean ylälaidan + Liity ryhmään -painiketta. Avautuvan ikkunan kenttään syötetään opettajalta saatu Ryhmäkoodi ja napautetaan ”Liity ryhmään”.

Kun opiskelijat liittyvät Opiskelijan maailmassa ryhmään opettajan jakamalla Ryhmäkoodilla, he ryhmän tyypistä riippuen joko

 • (Opintojakso, LOPS21) saavat samalla käyttöönsä siihen liitetyt tuotteet ja opiskeltavan (mahdollisesti muokatun) materiaalin, sekä sallivat opintosuoritustensa seurannan analytiikkapalvelussa tai
 • (Lukioryhmä, LOPS16) ainoastaan sallivat opintosuoritustensa seurannan analytiikkapalvelussa

Mikäli opettaja on liittänyt ryhmään Tuotekoodin avulla jaettavia tuotteita (lisenssejä), opiskelijan on liityttävä ensin ryhmään opettajan jakamalla ryhmäkoodilla ja sen jälkeen otettava tuote käyttöön Materiaalit-osiossa. Klikkaamalla näkymän oikeassa yläkulmassa näkymää + Lisää materiaali -painiketta saa esiin kentän, johon voi syöttää opettajalta saadun Tuotekoodin. 

Opiskelijan itse hankkimat materiaalit otetaan käyttöön syöttämällä Materiaalit-osiossa +Lisää materiaali -kenttään tilausvahvistuksessa saatu aktivointikoodi.

Painetun kirjan käyttäjälle suunnatut digimateriaalit otetaan käyttöön syöttämällä Materiaalit-osiossa +Lisää materiaali -kenttään painetun kirjan ISBN-numero.