Artikkelit

Terve elämä valtasi Heinsuon koulun Hollolassa

Luokanopettaja Tiina Aulion tunnilla 6. luokkalaiset ovat täysillä työn touhussa. Jotain innostumisesta kertoo se, että kotiin sairastumisen takia jäänyt oppilas haluaa osallistua ryhmätyöhön videopuhelulla. ”Kun oppilaat tutkivat itse päättämäänsä aihetta, he ottavat asian enemmän omakseen, kuin jos itse puhuisin asian luokalle”, toteaa Tiina tyytyväisenä.

Heinsuon koulun rehtori Pekka Toikkanen joukkoineen osoitti rohkeutta lähtiessään näin kunnianhimoiseen hankkeeseen: koko uuden yhtenäiskoulun yhteinen ilmiöviikko. Ja kyllä kannatti, sillä tunnelma Heinsuon yhtenäiskoulun Terve elämä -viikolla on innostunut. Oppilaat tekevät itsenäisesti töitä, ja opettajat antavat tarvittaessa vinkkejä.

”Emme ole aiemmin tehneet mitään tällaista, joten siihen nähden tämä on mennyt aivan loisteliaasti”, iloitsee luokanopettaja Tiina Aulio. Terve elämä on koulun teknologiaympäristöön toteutettu monialainen oppimiskokonaisuus, jonka koulu suunnitteli yhdessä Oppimisen palveluiden kanssa.

Homekoirista harrastuksiin

Oppilaat ovat löytäneet monia näkökulmia aiheeseen: Heinsuon oppilaiden liikuntatottumukset suhteessa liikuntasuosituksiin, sokerin osuus ruokavaliossa, unen määrä ja laatu. Tietoa oppilaat hakevat eri lähteistä. Osa kiertää luokissa kyselyiden kanssa keräämässä tietoa toisiltaan yli luokka-asterajojen ja yksi ryhmä on lähtenyt läheiseen kauppakeskukseen tekemään selvitystä pikaruoasta.

Luokanopettaja Anna-Maija Väkevän mielestä oppilaiden itsetunto kasvaa kohisten onnistumisten myötä. Itsearvioinneissa oppilaat olivat kahden ensimmäisen päivän jälkeen listanneet hienosti oppimiaan asioita. ”O365-ympäristön käyttö, valittuun aiheeseen liittyvät tiedot ja myös tutustuminen muihin oppilaisiin”, Anna-Maija luettelee 5. –6.-luokkalaisten vastauksia.

Kun uskaltaa, oppii

Myös TVT-tutor Heikki Hyyryläinen on tyytyväinen, sillä teknologian näkökulmasta kaikki on mennyt paremmin kuin hän odotti. ”Hatunnosto opettajille, heillä on hyvä asenne. Täällä kaikki ovat olleet hyvin mukana hommassa”, hän kiittelee opettajia.

Niin opettajilla kuin oppilaillakin on ollut paljon uutta, mutta kun on rohkeutta ryhtyä tekemään, kaikki oppivat. ”Hyppy uuteen ei tapahdu kerralla, mutta muutoksessa pitää olla mukana. Pitää uskaltaa tehdä, vaikka välillä menisi metsään.”

Ja Heinsuolla on uskallettu. Oppilaat ovat innoissaan, kun saavat toimia asiantuntijoina, ja yhteisopettajuus tuottaa uusia ideoita. ”Uusi tapa tehdä ja uudet työparit ruokkivat omaa ajattelua. Päässäni on alkanut itää monta hyvää ideaa taito- ja taideaineisiin”, Tiina kertoo.

Paikalla Heinsuolla on myös Oppimisen palveluiden tuottaja Emilia Haapanen. “Olemme todella iloisia, että olemme saaneet olla auttamassa asiakasta ja ohjaamassa Terve elämä -kokonaisuutta. Nämä opettajat ovat ihan supereita!”

Johanna Oris

Otavan Oppimisen palvelut toteutti yhdessä Heinsuon kehittäjäopettajien kanssa Terve elämä -monialaisen oppimiskokonaisuuden. Terve elämä -viikko toteutettiin Heinsuon koululla lokakuussa 2018. Mukana viikolla olivat kaikki koulun 5. –8.-luokkalaiset oppilaat.