Rentouttavat lukuvinkit opettajille

Kokosimme erilaisia kirjavinkkejä opettajille. Mukana koskettavia, jännittäviä ja ajatuksia herättäviä uutuusteoksia. Tutustu ja valitse suosikkisi!

 

 

 

 

 

 

 

 

Nura Farah: Aurinkotyttö

Aurinkotyttö sijoittuu 1970-luvun Somaliaan ja jatkaa Aavikon tyttäret -esikoisteoksen tarinaa. Päähenkilö Shamsu haaveilee koulunkäynnistä ja elämästä kaupungissa. Hänen isänsä, klaanin päämies, vastustaa jyrkästi naisten koulutusta ja tahtoo tyttärensä jatkavan vanhoja perinteitä. Shamsun on alistuttava, mutta hänen sisällään kytee.

Aurinkotyttö on vakuuttava kuvaus siitä, miten vaikea nuoren somalinaisen on irtautua perinteiden kahleista ja vanhempien määräysvallasta 1970-luvun Somaliassa, jossa pakkoavioliitot ovat arkipäivää ja tyttöjen koulunkäynti harvinaista. Samalla se on kurkistus Somalian lähihistoriaan.

Lue lisää täältä.

Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus

Jane on nelikymppinen nainen, joka työskentelee matkatoimistossa ja on tasaisen onnellisesti naimisissa näyttelijämiehensä kanssa. Siksi hän järkyttyykin, kun mies yhtäkkiä ehdottaa parinvaihtoa suhteen piristykseksi. Vastahakoisesti Jane suostuu ajatukseen, mutta alku ei ala lupaavasti. Kunnes yhtäkkiä kiehtova tuntematon tulee Janen elämään, ja kaikki kääntyykin päälaelleen.

Kenraaliharjoitus on taattua Anna-Leena Härköstä: hauskaa ja humoristista, viiltävän tarkkanäköistä ja koskettavaakin.

Lue lisää täältä.

S/S Urst: Kontakti

Siri Kolun ja Salla Simukan kauan odotettu, ensimmäinen yhteinen romaani on trilleri, jossa mikään ei ole pyhää. ”Jos toinen sanoi jonkin idean olevan ihan kauhea, se otettiin varmasti tarinaan mukaan!” kirjailijat kertoivat Kontaktin syntyprosessista, ja lopputulos onkin kuin vuoristorata ilman jarruja. Kontakti aloittaa trilogian, ja on viihdyttävää ja vauhdikasta lukemista riippumattoon tai rannalle.

Lue lisää täältä.

Reijo Mäki: Tolvana

Jussi Vareksen ystäviä hemmotellaan, sillä Tolvana on peräti 30. Vares-kirja. Jussi Vares on tälläkin kertaa naisten ja rikollisten pauloissa, ja hyvin vaarallisilla vesillä. Erityisen kiinnostavan kirjasta tekee sen Airiston helmi –yhtymäkohdat – kirja kun oli jo painossa siinä vaiheessa, kun Airiston helmi -tapaus vasta tuli julkisuuteen!

Lue lisää täältä.

M&U Susimetsä: Kuninkaan rakuunat – Kuriirin viitta

Historiallista jännitystä ja seikkailua tarjoaa 30-vuotiseen sotaan sijoittuva seikkailusarja Kuninkaan rakuunat, jonka toinen osa Kuriirin viitta sijoittuu Magdeburgin taisteluun. Magdeburgin kaupunki rukoilee Kustaa II Aadolfia pelastajakseen, mutta kavalat juonittelut pidättelevät kuninkaan armeijaa. Rakuunakomppanian Josef Svärd ja Tomas Rapir ovat kuitenkin pujahtaneet saartorenkaan läpi kaupunkiin.

Vaara ei uhkaa ainoastaan muurien ulkopuolella: vastapuolen vakoojat painostavat kaupunginraatia antautumaan, ja hämärillä kujilla vaanii Tomasin verivihollinen. Kahden tulen väliin joutuneet rakuunat saavat panna peliin kaiken oveluutensa ja urheutensa pelastaakseen kaupungin kuolettavalta iskulta.

Lue lisää täältä.

Agustina Bazterrica: Rotukarja 

Ajatuksia herättävä, upea dystopia pohtii Margaret Atwoodin Handmaid’s Talen ja Naomi Aldermanin Voiman hengessä sitä, mitä tapahtuu, kun normaalina pitämämme asiat käännetäänkin päälaelleen, ja millaisia merkityksiä me luomme samalla, kun päätämme ne termit, joilla asioista puhutaan. Rotukarja pureutuu voimallisesti epätasa-arvoon, lihan tehotuotantoon, ja myös ajankohtaiseen aiheeseen: retoriikkaan ja siihen, millaisia merkityksiä luomme ihmisyydestä, kun päätämme käyttää puheessamme ihmisistä tiettyjä termejä, jotka kuin salakavalasti normalisoituvat. Tämä kirja tulisi kaikkien lukea!

Lue lisää täältä.

J. P. Delaney: Usko minua

Usko minua on vangitseva trilleri, joka vie keskelle piinaavaa psykologista peliä. Näyttelijätär Claire on vaikeuksissa: hänellä ei töitä. Saadakseen taloutensa kuntoon Claire pestautuu avioerojuristien firmaan houkutuslinnuksi, jonka täytyy napata uskottomien aviomiesten viettelytarjoukset nauhalle. Mutta itse hän ei saa ehdotella miehille mitään. Kun erään Clairen kohteen puoliso murhataan väkivaltaisesti, poliisit ovat varmoja aviomiehen syyllisyydestä. Saadakseen miehen kiinni he palkkaavat Clairen houkuttelemaan mieheltä tunnustuksen. Mutta kuka lopulta on houkutuslintu ja kuka saalis?

Lue lisää täältä.

Jarkko Stenius: Lohikäärmeen luola

Jarkko Steniuksen uusi trilleri on täynnä actionia! Entinen palkkasoturi Jake on paennut vaarallista rikollisjengiä luostarin rauhaan keskelle Thaimaan viidakkoa. Hän on valmis aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä rakastettunsa Vanidan kanssa. Menneisyyden verijäljet ehtivät tuskin haalistua, kun toisistaan tietämättömät kostajat savustavat Thaimaan etsityimmän miehen piilopaikastaan.

Lue lisää täältä.

Mats Strandberg: Loppu 

Loppu on kertomus viimeisestä kesästä ennen maailmanloppua. Sitä on verrattu nuorten suosikkisarja Skamiin, mutta teos on niin moniulotteinen, että se sopii myös aikuislukijalle. Teinirakkauden ja trillerijuonen lisäksi kirja pohtii vastauksia avaruuden äärettömyyteen, uskonnollisten kokemusten totuudellisuuteen, ekokriisin väistämättömyyteen ja ääriliikkeiden olemassaoloon. ”Pakollista luettavaa kaikille, jotka haluavat hoitaa ilmastoahdistustaan”, kiteytti Sydsvenska Dagbladet, ja on siinä aivan oikeassa!

Lue lisää täältä.

Joel Haahtela: Adelen kysymys

Arvoituksellinen pienoisromaani miehestä, joka lähtee luostariin tutkimaan Pyhän Adelen mysteeriä ja ottamaan selvää itsestään.

Mies matkustaa luostariin Pyreneille tutkimaan tarinaa Pyhästä Adelesta, naisesta, joka putosi jyrkänteeltä alas ja julistettiin myöhemmin pyhimykseksi. Samalla alkaa matka kauas miehen omaan menneisyyteen ja ikiaikaiseen mysteeriin. Adele esittää kysymyksen yhdeksänsadan vuoden takaa: voiko ihmeitä tapahtua?

Lue lisää täältä.