Otava torjuu ilmastonmuutosta yhdessä koulujen kanssa

Otava Oppimisen palveluiden uunituore monialainen oppimiskokonaisuus (MOK) käy taisteluun ilmastonmuutosta vastaan yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. Tällä viikolla taistelua käydään Vaisaaren koulussa Raisiossa.

Raision Vaisaaren yläkoulu on Suomen suurin yläkoulu. Kun koulun kaikki lähes tuhat oppilasta ovat mukana Ilmastonmuutos-viikolla, niin koulun käytäviltä tekemisen meininki leviää koko kuntaan, sillä viikko on noteerattu jo muun muassa Raision kaupungin verkkosivuilla ja Turkulaisessa. Viikon aikana koulussa tutkitaan ja pohditaan ilmastonmuutosta, mietitään syitä ja seurauksia sekä vaikutuskeinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Oppilaiden tekemistä ohjaavan oppimisprosessipolun ja ilmastoaiheisen monialaisen oppimiskokonaisuuden on suunnitellut ja toteuttanut Otavan oppimisen palvelut yhdessä koulun opettajien kanssa.

Ilmastonmuutos on saanut nuoret ympäri maailman vaatimaan päättäjiltä toimenpiteitä sen hillitsemiseksi. Ilmastonmuutosviikko antaa nuorille loistavan mahdollisuuden perehtyä tärkeään aiheeseen, ja heillä on aikaa tutkia aihetta eri näkökulmista yhdessä opettajien kanssa. Ja mikä tärkeintä, he pääsevät miettimään konkreettisia keinoja, joilla ilmastonmuutoksen hillintää voisi edistää.

Monialaisen oppimiskokonaisuuden aikana oppilaat saavat itse valita projektityönsä aiheen ja keksiä itselleen sopivan vaikuttamisen keinon. Keino voi olla vaikkapa mainos, tietoisku, näytelmä tai räppi, ryhmiä kannustetaan luovuuteen ja ryhmästä löytyvän osaamisen hyödyntämiseen. Ryhmätyötaidot korostuvat ja koko projektin ajan yhteisöllisyys on tärkeää, sillä ilmastonmuutosviikon on tarkoitus laajentua myös koulun ulkopuolelle: oppilaiden tuotosten tarkoituksena on vaikuttaa koko lähiympäristöön ja saada ihmiset muuttamaan käytöstään ja vähentämään kasvihuonepäästöjä.

Koko kuntaan laajeneva yhteisöllisyys on tärkeä osa Ilmastoviikkoa Raisiossa. Vaisaaren koululla viikon tapahtumia seuraa mediapaja, joka päivittää viikon ajan kuulumisia verkkosivustolle. Mukaansatempaavalta sivustolta löytyy muun muassa päivän puheenaiheita, videoita, vaihtuvia vieraita, kuvia, otteita oppilaiden töistä ja paljon muuta. Yhteisöllisyyttä on sekin, että opettajat ovat kutsuneet Turun ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoita sparraamassa mediatiimiä. Sivustoon kannattaa käydä tutustumassa ja samalla voi osallistua oppilaiden laatimiin kyselyihin. Ilmastonmuutosviikko Vaisaari -sivut löytyvät osoitteesta: https://sites.google.com/edu.raisio.fi/ilmastonmuutosviikko-vaisaari