Kolme syytä ihastua ukuleleen!

Löysin ukulelen parisen vuotta sitten. Puolivahingossa, koska vaimo sellaisen halusi. Opettaessani hänelle sointuotteita (ja samalla vasta itsekin tutustuessani soittimeen!) jäin heti koukkuun. Miten en ollutkaan aikaisemmin tullut tutustuneeksi tähän pieneen ”vauvakitaraan”? Ukulelea on hauska rämpytellä, ja huomasin että sitä on vaikea laskea kädestään.

Olen opettanut kitaransoittoa viitisentoista vuotta, pääasiassa yksityistuntien muodossa, mutta myös erilaisia ryhmiä. Kitara on haastava soitin. Se vaatii jonkin verran sitoutumista, jos siitä haluaa kaverin pidemmäksi aikaa. Näin ollen alkeisoppilaiden kanssa joutuu monesti raapimaan päätään sen kanssa, mikä olisi oikea tapa lähteä asiaansa esittämään niin, että ”suhteelle” saisi luotua mielekkään pohjan.

Löydä musisoinnin hauskuus

Rakastan kitaraa, mutta sen kanssa voi jäädä helposti perinteiden ja mahdollisuuksien vangiksi. Ukulelen vahvuus on sen rajallisuus. Ei ole kymmeniä eri tapoja soittaa sointukulkuja, eikä oktaaviala tunnu oikein riittävän melodioiden kanssa. Eli on pakko keskittyä olennaiseen: musisointiin ja hauskan pitämiseen! Olen huomannut, että jostain syystä vaikkapa joku kahden soinnun sointukulku, joka ei kitaralla oikein tunnu innostavalta, saattaakin olla ukulelella tosi hauskaa. Ukulelen myötä olenkin saanut uusia eväitä myös kitaran alkeisopetukseen.

Helposti lähestyttävä ja edullinen

Ukulele on helposti lähestyttävä soitin – sointuihin pääsee nopeasti käsiksi ja soittaminen sujuu vähempien mutkien kautta kuin esimerkiksi kitaralla. Se on myös verrattain edullinen soitin, joten kynnys soittoharrastuksen aloittamiseen ei välttämättä ole niin suuri. Kuitenkin niin kuin usein, ei kannata hommata sitä ihan halvinta soitinta.

Pientä ja kaunista – vähemmän meteliä

Ukulelessa tuntuu olevan charmia, joka vetoaa niin lapsiin kuin vanhempiinkin. Ehkäpä se on juuri soittimen koko, joka riisuu aseista ja saa hyvälle mielelle… Ukulelen kanssa musiikkihetket ovat vain käden ojennuksen päässä, ja se sopii hyvin intiimeihin lauluhetkiin. Ja mikä parasta, ukulelella ei saa luokassa aikaiseksi samanlaista mekkalaa kuin monella muulla soittimella!

Juuri ilmestyneestä F-Kustannuksen Iisit biisit ukulele -kirjasta löytyy soinnutettuina helppoja ja helpohkoja pop-lauluja, joita voi soitella ja lauleskella mukana yksin tai yhdessä. Sointuotteet löytyvät kätevästi sanojen vierestä, joten ei muuta kuin kokeilemaan – varaudu ihastumaan ukuleleen!

  • Jaakko Järvinen

    Musiikkipedagogi ja muusikko Jaakko Järvinen on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan nuottikirjoja F-Kustannukselle, mm. suositun Kitarahitit-kirjasarjan. Uutuuskirja Iisit biisit ukulele on ilmestynyt 20.3.2019.