Artikkelit

Kannusta lasta lukemaan kotona

Vahva lukemisen taito kantaa elämässä pitkälle, auttaa samaistumaan muiden ihmisten elämään ja antaa tarttumapintaa toisiin kulttuureihin ja erilaisuuteen. Miten kannustaa lasta lukemaan kiireisen arjen keskellä? Luokanopettaja, opettajankouluttaja ja oppikirjailija Anu Löyttyniemi kertoo parhaat vinkkinsä kotiin.

Ilahduta lasta iltasadulla

”Pienten lasten kanssa ääneen lukeminen ja yhteinen kirjan lehteily ja kuvien tutkiminen ovat tärkeitä juttuja. Myös isommat lapset pitävät siitä, kun heille luetaan ääneen vaikkapa iltasatuna jotain kirjaa”, sanoo Löyttyniemi.

Yhteisen lukuhetken aikana lapsen sanavarasto laajenee. Samalla lapsi oppii, että kirjan tarina voi imaista mukaansa. ”Kuuntelemisen avulla vanhempikin lapsi säilyttää tuntuman tekstiin. Koulussa se vaikuttaa kaikkeen oppimiseen positiivisella tavalla”, muistuttaa Löyttyniemi.

Tuo kirjoja kotiin

Löyttyniemi kannustaa pitämään kirjoja helposti saatavilla. Tuo kirjoja kotiin ja käy yhdessä lasten kanssa kirjastossa.

Kannattaa välillä etsiä itselle lukemista lasten- ja nuortenkirjojen joukosta. ”Suomessa on erittäin laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Aikuinenkaan ei Suomessa ”köyhdy”, vaikka lukisi pelkästään nuortenkirjoja. Taso on kova!”, Löyttyniemi kehuu.

Lue samaa kirjaa lapsen kanssa

Kun Anu Löyttyniemi oli yläasteella, ilmestyi filosofiasta kertova Jostein Gaarderin kirja Sofian maailma. Löyttyniemi innostui kirjasta valtavasti. Hänen isänsä huomasi sen, ja luki kirjan myös itse.

”Oli mahtava kokemus, kun sain keskustella isäni kanssa kirjasta ja pohtia yhdessä siihen liittyviä asioita. Koin itseni tärkeäksi ja oli hieno tunne, että lukemista ja omia ajatuksiani arvostettiin kotona. Eli paras vinkki vanhemmille on oman isäni malli: lukekaa samaa kirjaa yhdessä lapsen kanssa! ”

Kurkista lapsen oppikirjaan

Vanhemmat kaipaavat monesti lapsilleen ikätasoisia kirjalistauksia ja -vinkkejä. Niitä löytyy helposti internetistä, vaikka kirjastojen sivuilta, mutta kannattaa myös kurkistaa lapsen äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjaan.

Uusi Kipinä -kirjassa on innostavat kirjavinkkisivut, jokaisessa kirjan jaksossa. Sivuilta avautuu myös kirjavinkkivideo, johon vanhemmatkin voivat tutustua kotona QR-koodin kautta”, vinkkaa Löyttyniemi.

 

Tuo kirjallisuus kotiisi – viisi vinkkiä vanhemmille:

  1. Lue ääneen lapselle.
  2. Lue ääneen hyviä kohtia omasta kirjastasi puolisolle, ystävälle tai sukulaiselle.
  3. Keskustelkaa lukemastanne kotona. Jutelkaa myös uutisteksteistä ja kommentoikaa kaikkea kirjoitettua.
  4. Lue samaa kirjaa lapsen kanssa, jakakaa iloiten lukukokemus yhdessä.
  5. Pidä kirjoja ikään kuin vahingossa saatavilla, näkyvillä. Ole lukevan aikuisen mallina. Uppoudu. Malli tarttuu paremmin kuin hyvät suulliset ohjeet ja neuvot!