Artikkelit

Otava kannustaa ilmastotalkoisiin yhdessä koulujen kanssa

Otava Oppimisen palveluiden uunituore monialainen oppimiskokonaisuus (MOK) käy taisteluun ilmastonmuutosta vastaan yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. Lue, kuinka Ilmastonmuutos-viikko sujui Raision Vaisaaren yläkoulussa ja miten koulun väki osallistaa kaikki mukaan ilmastotalkoisiin.

Raision Vaisaaren yläkoulu on Suomen suurin yläkoulu. Kun koulun kaikki lähes tuhat oppilasta osallistuivat 30.9.–4.10. Ilmastonmuutos-viikkoon, niin koulun käytäviltä kantautuva tekemisen meininki noteerattiin jo muun muassa Raision kaupungin verkkosivuilla ja Turkulaisessa. Viikon aikana koulussa tutkittiin ja pohdittiin ilmastonmuutosta, mietittiin syitä ja seurauksia sekä vaikutuskeinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Oppilaiden tekemistä ohjaavan oppimisprosessipolun ja ilmastoaiheisen monialaisen oppimiskokonaisuuden on suunnitellut ja toteuttanut Otavan oppimisen palvelut yhdessä koulun opettajien kanssa.

Ilmastonmuutos on saanut nuoret ympäri maailman vaatimaan päättäjiltä toimenpiteitä sen hillitsemiseksi. Ilmastonmuutosviikko antoi nuorille loistavan mahdollisuuden perehtyä tärkeään aiheeseen, ja heillä oli aikaa tutkia aihetta eri näkökulmista yhdessä opettajien kanssa. Ja mikä tärkeintä, he pääsivät miettimään konkreettisia keinoja, joilla ilmastonmuutoksen hillintää voisi edistää.

Monialaisen oppimiskokonaisuuden aikana oppilaat saivat itse valita projektityönsä aiheen ja keksiä itselleen sopivan vaikuttamisen keinon. Keinoja sai olla vaikkapa mainos, tietoisku, näytelmä tai räppi, ryhmiä kannustettiin luovuuteen ja ryhmästä löytyvän osaamisen hyödyntämiseen. Ryhmätyötaidot korostuivat ja koko projektin ajan yhteisöllisyys oli tärkeää, sillä ilmastonmuutosviikon oli tarkoitus laajentua myös koulun ulkopuolelle: oppilaiden tuotosten tarkoituksena oli vaikuttaa koko lähiympäristöön ja saada ihmiset muuttamaan käytöstään ja vähentämään kasvihuonepäästöjä.

Koko kuntaan laajeneva yhteisöllisyys oli tärkeä osa Ilmastoviikkoa Raisiossa. Vaisaaren koululla viikon tapahtumia seurasi mediapaja, joka päivitti viikon ajan kuulumisia verkkosivustolle. Mukaansatempaavalta sivustolta löytyy muun muassa päivän puheenaiheita, videoita, vaihtuvia vieraita, kuvia, otteita oppilaiden töistä ja paljon muuta. Yhteisöllisyyttä on sekin, että opettajat ovat kutsuneet Turun ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoita sparraamassa mediatiimiä. Sivustoon kannattaa käydä tutustumassa ja samalla voi osallistua oppilaiden laatimiin kyselyihin. Ilmastonmuutosviikko Vaisaari -sivut löytyvät osoitteesta: https://sites.google.com/edu.raisio.fi/ilmastonmuutosviikko-vaisaari

Tutustu palvelutarjontaamme >