Artikkelit

Näin aloitat lukuvuoden uudella lukion Särmällä

Tässä artikkelissa annamme yksitoista vinkkiä, miten aloitat lukuvuoden sujuvasti uudella lukion Särmällä (lops 2021).

1. Aloita ohjeista!
Kun avaat uuden lukion Särmän digiopetusaineiston, digikirjan tai digitehtävät ensimmäistä kertaa, avautuu sinulle ohjeet tuotteen käyttämiseen. Ohjeissa opastetaan, miten tuotteessa navigoidaan ja mitä toimintoja siinä on. Saat ohjeet auki myös myöhemmin oikean yläkulman huutomerkkipainikkeesta.

Opettajan materiaalit –jaksossa esitellään tarkemmin nimenomaan Särmä-sarjaa ja annetaan vinkkejä Särmän hyödyntämiseen. Pääset jaksoon tuotteen etusivulta.

Otavan lops 2021 -materiaalien yleiset ohjeet ovat täällä. Sivustolla opastetaan, miten saat uudet digimateriaalit käyttöösi (mm. luotua ryhmät ja jaettua lisenssit).


2. Katso Särmän webinaarin tallenne.
Pidimme 30.8. webinaarin uuden Särmän käytöstä. Voit katsoa webinaarin talleenteen täältä.


3. Ota haltuun opettajan materiaalit.
Jos käytät Särmän digikirjoja, moduulikohtaiset opettajan materiaalisi ovat Opepalvelussa nimellä digiopetusaineisto (esim. Särmä 1 digiopetusaineisto). Jos käytät painettuja oppikirjoja, opettajan materiaalisi ovat Opepalvelussa nimellä esitysmateriaali (esim. Särmä 1 esitysmateriaali).

Digiopetusaineiston luvut koostuvat kolmesta osasta: Opettajalle, Digitehtävät ja S2-digitehtävät. Näet opettajana nämä osat materiaalin vasemmassa laidassa. Opiskelija ei näe Opettajalle-osiota omassa tuotteessaan.


4. Hyödynnä valmiita opintojakson suunnitelmia.
Jokaisessa digiopetusaineistossa on valmiita aikataulusuunnitelmia, jotka antavat vinkkejä, miten opintojakson voi toteuttaa. Löydät suunnitelmat Opettajan materiaalit -jaksosta. Pääset jaksoon tuotteen etusivulta. Suunnitelma on Word-muotoinen, jotta voit halutessasi muokata sitä.


5. Yhdistä moduuleja Opepalvelussa.
Voit yhdistää Opepalvelussa äidinkielen ja kirjallisuuden moduuleja keskenään tai muiden oppiaineiden moduulien kanssa. Voit lisätä opintojaksoon myös omia materiaalejasi. Valmiin oppimateriaalin rakennetta voit käyttää sellaisenaan tai voit muuttaa sisältöjen järjestystä. Katso täältä, miten voit yhdistää eri oppimateriaaleja Opepalvelussa.


6. Ota Särmä Plus -sovellus käyttöösi.

Särmä Plus -sovelluksen avulla opiskelija ja opettaja voi lukea Särmään kuuluvia e- ja äänikirjoja. Ohjeet sovelluksen lataamiseen ja käyttämiseen on täällä. Särmä Plus -kirjoihin liittyvät tehtävät ja videot ovat kunkin digitehtäväkirjan luvussa 2. Lue kirja.


7. Hyödynnä virittelytehtäviä.

Särmän digiopetusaineistossa on jokaiseen lukuun Virittelytehtävä. Se johdattaa innostavasti ja motivoivasti oppitunnin aiheeseen. Hyödynnä virittelytehtäviä ja säästä tuntien suunnitteluun käyttämääsi aikaa.


8. Ota käyttöösi Otso-mobiilisovellus.

Mikäli sinä ja opiskelijasi käytätte Särmän painettuja materiaaleja, ottakaa käyttöön Otso-mobiilisovellus. Otson avulla opiskelija voi kuunnella opetustekstit, kirjallisuusnäytteet ja mediatekstit sekä katsoa Särmän videoita. Tutustu Otso-sovellukseen tarkemmin täällä.

Opiskelija voi katsoa Särmään kuuluvia videoita myös Opiskelijan maailmassa.


9. Merkitse tuotteet suosikeiksi Opepalvelussa.
Voit merkitä usein käyttämäsi digituotteet suosikeiksesi Otavan Opepalvelussa. Tämä onnistuu klikkaamalla tuotteen nimen perässä olevaa sydänpainiketta. Suosikkituotteesi kiinnittyvät Opepalvelun etusivulle, josta pääset niihin nopeasti. Voit poistaa tuotteen suosikeistasi klikkaamalla sydäntä uudelleen.


10. Tarkista tietosi Opepalvelussa.
Tarkista lukuvuoden alussa, että tietosi ovat oikein Opepalvelussa. Pääset omiin tietoihisi etusivun vasemmasta alareunasta. Omien tietojesi mukaan saat Opepalvelussa käyttöösi koulun ostamat digimateriaalit ja ilmaiset käyttäjäedut.

Jos et ole aiemmin käyttänyt Otavan Opepalvelua, rekisteröidy sen käyttäjäksi. Koulusi ylläpitäjä (esim. koulusihteeri tai rehtori) vahvistaa sinut koulusi opettajalistalle. Saat sähköpostiisi tiedon, kun rekisteröitymisesi on vahvistettu. Jos ylläpitäjä on jo aiemmin lisännyt tietosi Opepalvelussa koulun opettajalistaan, vahvistat itse rekisteröitymisen sähköpostiisi saaman viestin kautta.


11. Ole yhteyksissä oman alueesi myyntipäällikköön tai Otavan asiakaspalveluun.

Otavan myyntipäälliköt auttavat mielellään sinua oppimateriaalien käyttöönotossa. Katso oman alueesi myyntipäällikön yhteystiedot täältä. Otavan asiakaspalvelu auttaa sinua osoitteessa asiakaspalvelu@otava.fi.